SDA: “Obilježavanje osnutka Herceg-Bosne sraman anticivilizacijski čin”

Najveća bošnjačka stranka u BiH, Stranka demokratska akcije, u utorak je reagirala priopćenjem na obilježavanje osnutka Hrvatske Republike Herceg-Bosne u Grudama i Mostaru u ponedjeljak.

“Obilježavanje godišnjice glorificiranjem tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne je sraman anticivilizacijski čin. Tim postupkom se veličaju masovni zločini i etničko čišćenje Bošnjaka i Srba s područja te zamišljene paradržavne tvorevine. Istovremeno, to predstavlja izrugivanje žrtvama”, navodi se u priopćenju stranke.

SDA Herceg-Bosnu naziva paratvorevinom i produktom udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio podjela BiH, a u okviru koje nije bilo mjesta za nehrvate.

“Osim Bosni i Hercegovini, Bošnjacima i Srbima, ta tvorevina nanijela je nepopravljivu štetu i hrvatskom narodu koji je iz ratnog perioda izišao osramoćen i populacijski desetkovan. Kao udruženi zločinački pothvat označena je u svim povijesnim dokumentima i konačno u prvostupanjskoj presudi Haškog tribunala izrečenoj njenom vodstvu koje je prvostupanjskom presudom osuđeno na 111 godina zatvora”, navodi se u priopćenju.

U SDA-u kažu da otužno zvuče poruke s obilježavanja da iza te tvorevine nisu ostale masovne grobnice i masovni zločini. “Istina je, nažalost, sasvim drugačija. O tome svjedoče Ahmići, Heliodrom, Dretelj, Vranica i obespravljeni i prognani Bošnjaci iz Stoca, Čapljine, dijela Mostara, Prozora, Ljubuškog, dijela Srednje Bosne, Žepča i dijela Posavine i druga stratišta, kao i rušenje simbola Mostara, Starog mosta. Pitamo Dragana Čovića i ostale organizatore jučerašnjeg obilježavanja jesu li to europske vrijednosti za koje se zalažu?!”, priopćio je SDA.