Kako se sudi u Sudu BiH?!

Kroz informacije iz Ureda za pravnu pomoć braniteljima Hrvatskog narodnog sabora prenosimo nove zaplete u suđenjima za ratne zločine u BiH.

Nakon što je izuzeta iz nekoliko predmeta ratnih zločina jer je kao tužitelj prethodno radila na istragama, uvažena sutkinja Džemila Begović je prebačena na Odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju i druga djela Suda BiH.

“Razlog za donošenje ove odluke je involviranost sudije Begović u veći broj predmeta ratnih zločina u svojstvu tužitelja Tužiteljstva BiH, što je u završnici dovelo do zahtjeva stranaka za izuzeće sutkinje Begović u nekim predmetima Posebnog Odjela za ratne zločine, te je postojala realna mogućnost da se slični zahtjevi ponove u budućnosti”, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Suda BiH.

Kako se doznaje iz odvjetničkih krugova sutkinja Begović je po zahtjevu Obrana izuzeta iz predmeta “Vlasenko Rade i ostali”.

“Usvojen je zahtjev branitelja optuženih za izuzeće sutkinje Begović iz predmeta s obzirom na njeno ranije postupanje u funkciji tužitelja u drugom sudskom predmetu protiv istog optuženog, kojom prilikom je na ročištu ispitivala svjedoka predloženog i u predmetu ‘Vlasenko i drugi’ na iste okolnosti za koje je kao svjedok predložen u ovom predmetu”, pojasnili su iz Suda BiH.

Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin optuženi su da su u periodu od kraja svibnja pa do polovine kolovoza 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

Vlasenko, Končar i Krupljanin optuženi su za ubojstva osam osoba na području Kozarca i Prijedora, među kojima su i žrtve starije životne dobi. Optuženi Vlasenko se tereti i da je iz zatočeničkog logora Trnopolje odveo trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je jedan ubijen.

Iz Suda BiH su podcrtali i da je iz jednog predmeta sutkinja Begović sama tražila izuzeće jer je kao tužitelj imala zaduženje u fazi istrage.

Prema informacijama iz Suda BiH, Begović ne postupa više ni u predmetu “Bošnjak Boris i ostali”, s obzirom da je prebačena na drugi odjel, a po zahtjevu Tužiteljstva BiH izuzeta je i iz predmeta “Mehmed Alešević”.

Uvažena sutkinja Begović je 12 godina radila kao tužiteljica Tužiteljstva BiH,da bi u travnju 2016. godine bila imenovana za sutkinju Suda BiH.