SIP pokrenuo postupke protiv administracije i kandidata iz Stoca

Središnje izborno povjerenstvo BiH u četvrtak je pokrenulo postupke protiv svih članova izborne administracije (predsjednika i članova Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivana Perića, Avde Jaganjca i Melihe Kapor, kao i svih članova biračkih odbora) za utvrđivanje eventualne odgovornosti za prekid izbornog procesa u općini Stolac.

“Usvojeni su i zaključci o pokretanju postupaka protiv šest kandidata (Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić, Ahmet Ljubović, Enisa Buzaljko, Božo Raguž i Haris Baljić) zbog osnovane sumnje da su kao kandidati ovjerenih političkih subjekata postupali suprotno odredbama Izbornog zakona BiH na način da su ometali i opstruirali izborni proces u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i koristili se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje”, navodi se u priopćenju SIP-a.

SIP je demantirao i osudio navode s prosvjeda članova Inicijative za Stolac u srijedu ispred sjedišta Središnjeg izbornog povjerenstva na kojem su govornici članove SIP-a nazvali kriminalcima i optužili ih da su podržali izborne prijevare u Stocu.

Podsjetimo, SIP je početkom ovoga tjedna objavio službene rezultate lokalnih izbora za sve općine i gradove osim Stoca. Predsjednik SIP-a Ahmet Šantić najavio je da će poslije utvrđivanja odgovornosti izborne administracije i kandidata, ekipe SIP-a otići u Stolac, uzeti izjave, a nakon prikupljanja dokumentacije, predložit će SIP-u mjere. Kada te odluke postanu pravomoćne, steći će se uvjeti za donošenje odluke o poništenju izbora u Stocu.