SIP završio istragu u Stocu, dvije strane čekaju zaključke

Istražni timovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH završili su razgovore s ključnim osobama kako bi se utvrdila odgovornost za prekid lokalnih izbora u Stocu. S druge strane, Tužiteljstvo HNŽ-a podiglo je optužnice protiv Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Nihada Bajramovića zbog kaznenih djela na dan lokalnih izbora u Stocu.

Istražni timovi razgovarali su s članovima izborne administracije u Stocu. Susreli su se i s kandidatima koji su osumnjičeni za nasilje i protiv kojih Tužiteljstvo HNŽ-a vodi istragu o nasilju te o prekidu izbora. Na temelju tog izvješća, SIP će donijeti odluku o Stocu. U neizvjesnosti donošenja odluke, obje strane slažu se kako činjenice treba utvrditi. No, na činjenice gledaju iz različitih kuteva.

Odluku o izborima birači Stoca čekaju više od 40 dana. Iako su tenzije među Stočanima bile itekako vidljive na sam dan održavanja izbora, sad su odnosi među građanima stabilni

Predstavnici SIP-a nisu u ponedjeljak htjeli davati izjave za medije. Kazali su kako će se javnosti očitovati nakon što donesu konačnu odluku. Prema dostupnim informacijama, odluka bi se trebala donijeti krajem ovog tjedna ili početkom idućeg.