Sjednica Predsjedništva prekinuta, Ivanić i Izetbegović različitih stavova

Izvanredna sjednica Predsjedništva BiH, koju je u četvrtak sazvao Mladen Ivanić, naprasno je prekinuta odlascima Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Srpski i bošnjački član poslije su održali odvojene konferencije za medije na kojima su iznijeli suprotne stavove o reviziji presude za genocid protiv Srbije na Međunarodnom sudu pravde u Haagu te o daljnjem funkcioniranju institucija Bosne i Hercegovine.

Ivanić, koji je na sjednici htio odluku o povlačenju zahtjeva za reviziju, opisao je kako je ona prekinuta: “Bakir Izetbegović nije htio odlučivati o podizanju revizije presude i napustio je sjednicu. Sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju, sjednicu je napustio i Dragan Čović. To znači da odluka o podizanju odluke o reviziji tužbe nije donesena. Ovo danas je bio, ako ne zadnji, jedan od zadnjih pokušaja da se funkcioniranje BiH vrati u institucije BiH.”

Predstavnik Republike Srpske smatra da Sakib Softić, agent BiH pred sudom, nema legitimitet za odlučivanje: “Taman i da gospodin Softić ima legitimitet, a nema, ne može jedan čovjek sam odlučivati o stvarima koje imaju duboke implikacije po državu. Bojim se da smo ovim ušli u ozbiljnu krizu i, rekao bih, vrhunac izvaninstitucionalnog djelovanja.”

Izetbegović je na kasnijoj konferenciji za medije rekao da Softić ima ovlaštenje prema ranijoj odluci Predsjedništva: “Raniji sazivi Predsjedništva BiH su donijeli sve relevantne odluke u vezi presude. Jedina pravna odluka o kojoj se danas moglo raspravljati je pozicija agenta BiH. Čović je napustio sjednicu te je prekinuta. Revizija presude je dio procesa koji je pokrenut prije 23 godine od strane tadašnjeg saziva Predsjedništva. Od bošnjačkih predstavnika se očekivalo da aktivno sudjeluju u zaustavljanju revizije presude.”

Cijela situacija nema veze s tužbom, nego s odlučivanjem unutar BiH, ocijenio je Ivanić: “Mene tužba ne zanima jer će se brzo dokazati da nije bila legitimna. Mene zanima izvaninstitucionalno djelovanje, paralelizmi. Veliko je pitanje šta će sada slijediti, kada će Predsjedništvo ponovo sjesti, kojim temama i kojom vrstom odlučivanja.

Bilo je jasno da ove odluke ne bi bilo jer, da se glasovalo o njoj, ja bih bio protiv, on bi bio za, Čović bi bio suzdržan. Zato je napuštanje pokušaj da se kaže da sjednice nije ni bilo. Definitivno, BiH nije u stanju donijeti odluku hoće li podići reviziju presude”, rekao je Ivanić naglasivši da on ne brani Srbiju nego način odlučivanja u BiH.

Izetbegović smatra da je zahtjev za revizijom legitiman i da je zamjena teza optuživati bošnjačku političku elitu za izazivanje krize u BiH i regiji: “Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju, oni koji po zločincima nazivaju studentske domove. Revizija se odnosi na događaje od prije dva desetljeća, stoga čudi poistovjećivanje vlasti u Srbiji sa vlastima u RS-u. Čemu bježati od istine? Eventualnim izlaskom iz vlasti bit će pogođene sve vlasti i svi građani BiH. Ja ću ustrajati na pravu BiH da traži pravdu i istinu na domaćim i stranim sudovima”, poručio je čelnik SDA-a.