Sjednica VSTV-a BiH: Ponovno odgođeno usvajanje obrazaca za intervjue

Na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) s dnevnog reda ponovno je skinuta točka (8.) koja se odnosi na utvrđivanje obrazaca za obavljanje intervjua, a čije je usvajanje jedan od preduvjeta za provođenje javnog natječaja za imenovanje nositelja rukovodećih pozicija u pravosuđu.

Radi se o drugoj odgodi rasprave o toj temi koja je prvi put skinuta s dnevnog reda rujanske sjednice VSTV-a, uz obrazloženje da Stalna komisija, nadležna za izradu nacrta tog dokumenta, treba precizirati određene detalje i ponuditi njegovu konačnu radnu verziju.

Članovi VSTV-a su istovremeno s dnevnog reda sjednice skinuli točke 7. 9. i 10. koje se odnose na usvajanje pitanja za provođenje postupka razgovora sa kandidatima, kao i nacrte etičkih kodeksa za suce i tužitelje dopunjene Smjernicama za sprječavanje sukoba interesa u pravosuđu te instrumente za praćenje primjene Smjernica za sprječavanje sukoba interesa u pravosuđu, uz opasku da u vezi s tim nisu pripremljeni odgovarajući materijali.

U dosadašnjem tijeku zasjedanja, između ostalog, konstatirano je kako treba pristupiti izradi novog strateškog plana VSTV-a BiH, saznaje Fena u ovoj instituciji.

Istovremeno, utvrđeni su termin i mjesto održavanja, kao i prioritetne teme strateške konferencije o pravosuđu, koju VSTVBiH organizira uz potporu Ureda specijalnog predstavnika Europske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovini.

U vezi s tim, zaključeno je da će konferencija “Pravosuđe – stanje i perspektive” biti održana 5. i 6. prosinca u Mostaru, s fokusom na nove kriterije za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija odnosno na očuvanje i jačanje neovisnosti, odgovornosti i integriteta bh. pravosuđa.

U dnevni red dvodnevnog zasjedanja VSTV-a, između ostalog, uvršteni su Izvještaj o radu Ureda disciplinskog tužitelja (UDT-a) za treći kvartal 2018. godine i Koncept edukacije sudaca i tužitelja u 2019. godini te Informacija o aktivnostima Radne grupe za izvršenje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa kršenjem prava na suđenje u razumnom roku.

Kako se očekuje, drugog dana zasjedanja, VSTV će pristupiti donošenju odluka o imenovanju te prestanku mandata za određeni broj nositelja pravosudnih funkcija u BiH.