Skuplja struja za kućanstva od 1. siječnja

Od 1. siječnja iduće godine poskupljuje električna energija za domaćinstva koja opskrbljuje Elektroprivreda HZ-HB. Cijena struje za domaćinstva u prosjeku će se povećati za 1,45 posto, dok će za ostale kupce biti niža za 3,04 posto. Cijena električne energije JP Elektroprivreda BiH neće se mijenjati.

Kako su kazali predstavnici Regulatorne agencije za energiju Federacije BiH (FERK), računi za kućanstva koja prosječno troše električnu energiju bit će veći za oko 90 pfeninga. Istaknuli su kako je osnovni razlog ovakvog poteza postupno ukidanje unakrsnih subvencija među kategorijama kupaca.

Direktor Elektroprivrede HZ-HB Marinko Gilja već je prošlog tjedna najavio da će doći do poskupljenja za domaćinstva jer tvrtka trpi gubitke zbog pružanja subvencionirane cijene za najsiromašnije građane koji ne mogu platiti tržišnu cijenu.

U FERK-u su istaknuli kako njihov pravilnik ne dopušta drastično povećanje cijena električne energije za domaćinstva.

Na sjednici FERK-a donesena je i odluka kojom postotak obveznog udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije za 2017. godinu iznosi 3,64 posto.