Snijeg zabijelio HNŽ, za sada nema ozbiljnijih poteškoća u prometu

Kao što su meteorolozi najavljivali, tijekom utorka na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) počeo je padati snijeg, koji se u južnijim dijelovima županije već počeo otapati, a u županijskoj Civilnoj zaštiti kažu da za sada nije bilo većih poteškoća u prometu i ozbiljnijih poziva za pomoć.

– Bilo je nekih manjih poteškoća u prometu, no ne zbog velikih količina snijega, nego zbog nepripremljenosti vozača – kazao je Feni glasnogovornik Civilne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović.

Dodao je kako su sve prometnice uglavnom prohodne, kao i magistralni put M-17.

Najviše snijega u HNŽ-u palo je u sjevernom dijelu županije, odnosno Konjicu i Prozor-Rami po 30-ak centimetara, dok je u Mostaru palo 10-ak centimetara snijega koji se već polako topi.

– Danas imamo temperature koje nisu ‘debelo’ ispod ništice pa će se vjerojatno, ako ne dođe do novih padavina, ove manje količine snijega otpiti – ustvrdio je Pavlović.

Podsjetio je i na upozorenje koje je u utorak izdala Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a o nadolazećim snježnim padalinama svim općinskim službama civilne zaštite u toj županiji, Civilnoj zaštiti Grada Mostara te Ministarstvu prometa i veza HNŽ-a.

Prema tom upozorenju tijekom tjedna, od 9. – 12. siječnja, očekuju se obilnije snježne padaline, u nizinama do pola metra, a na planinama i do visina od jednog metra, kojima će prethoditi i slijediti niske temperature.

Zbog toga iz Civilne zaštite HNŽ-a građane i sve nadležne službe u naredna dva-tri dana upozoravaju na oprez i pripravnost.

Što se tiče spremnosti županijske i općinskih civilnih zaštita za zimske uvjete, ocijenio je kako su spremni, ali za manje količine snijega.

– Ako se vratimo u ne tako davnu prošlost kada su pale iznimne količine snijega, za takvo nešto nitko ne može biti spreman, ali želimo vjerovati da takvih padavina neće biti. Za ove manje količine snijega mislim da su naše civilne zaštite i sve ostale službe pripravne i spremne – kazao je Pavlović.

Naglasio je kako se u ovom trenutku može kazati da su službe koje su zadužene za održavanje prometnica u ovim snježnim uvjetima, osobito one u sjevernom dijelu županije koje imaju više iskustva, sigurno pripravne te da će moći odgovoriti svakom zahtjevu.