Šoljić o optužnicama: “Ispada da je HVO zločinačka organizacija”

Buka oko uhićenja pripadnika HVO-a se ne stišava. Prema informacijama koje donosi hrvatski tjednik Globus, to je bila samo uvertira za nove optužnice. Prema pisanju tog tjednika, Sarajevo sprema pravosudni rat protiv Hrvatske vojske. Na popisu optuženih za zločine je čak 880 časnika HVO-a i HV-a.

Ovi podaci, kako navodi Globus, potvrđeni su iz pouzdanih izvora. Ukoliko je informacija točna, pod optužbom ili pod istragom je hrvatska politika koja se provodila u Bosni i Hercegovini.

“Cijeli HVO je optužen. Ispada da je HVO zločinačka organizacija”, izjavio je za Našu TV Vlado Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

“Problem za Hrvate u BiH počeo je odlaskom ‘hrvatske bh. šestorke’ u Haag. Time su u Haagu zastupljene sve strukture vlasti Herceg-Bosne. Samo su naivni očekivali da će se stati na tome”, smatra Franjo Cvitković, predsjednik Udruge “Zavjet”.

“Ovo je dogovor Beograda i Sarajeva kako bi se zastrašio hrvatski narod u cilju njegova iseljavanja. To je etničko čišćenje koje nisu uspjeli izvršiti tijekom Domovinskog rata”, rekao je za Našu TV Miro Šunjić, predsjednik HVIDRA-e Grada Mostara.

Uhićenja u Orašju, 880 sastavljenih optužnica i 2.986 istraga protiv časnika HVO-a i HV-a politčka su priča. Prema pisanju Globusa, za ove optužnice znao je najviši državni vrh u Republici Hrvatskoj koji nije reagirao na vrijeme.

Svi su složni, zločin pojedinca se mora procesuirati i osuditi. Međutim, osuditi jedan narod koji je marginaliziran, narod koji je branio i obranio svoje u ratu, nije prihvatljivo nikome.