Srednja škola likovnih umjetnosti i Centar za tehničku kulturu iz Mostara bude kreativnost kod mladih

U petak 10. studenog 2017. godine u 14:00 sati u prostorijama Centra za tehničku kulturu Mostar bit će upriličeno svečano potpisivanje Memoranduma o suradnji između Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar i Centra za tehničku kulturu Mostar. Ovim memorandumom dvije ustanove ulaze u bližu suradnju na polju edukacije svojih učenika. Od ove školske godine učenici Srednje škole Gabrijela Jurkića dolaze na svoju redovitu praksu u kreativnu radionicu modelarstva i maketarstva Centra za tehničku kulturu Mostar čime se podiže kvaliteta praktičnog rada učenika.

Glavni cilj suradnje jest unaprjeđenje uvjeta rada naših učenika, razmjena informacija i kreativnih ideja. Svjesni činjenice kako kreativnost nije rezervirana samo za prirodno talentiranu djecu nego se može steći želimo potaknuti sve roditelje da svojoj djeci omoguće kvalitetan kreativan razvoj svojih sposobnosti te ih pozvati da od najranije dobi svojoj djeci omoguće kvalitetno praktično obrazovanje.

“S obzirom na to da se naši programski sadržaji preklapaju naša suradnja ujedno je i naša dužnosti i obveza radi izgradnja društva još boljih mogućnosti. Budućnost naših mladih upravo leži u kvalitetnom obrazovanju i kreativnom radu”, stoji u priopćenju.

U okviru ovoga događaja bit će predstavljena obnovljena kreativna učionica modelarstva i maketarstva čiju je obnovu dijelom sufinancirala Violeta d.o.o. Grude kojoj se ovim putem zahvaljujemo. Oni su tvrtka kojoj su djeca Centra za tehničku kulturu Mostar dodijelili nagradu tvrtke kreativnoga prijatelja djece zbog nesebične pomoći i ulaganja u obrazovanje mladih i svjesnosti kako svoju budućnost mogu graditi samo oni koji vjeruju u naše mlade.

Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića četverogodišnja je umjetnička škola osnovana 1995. godine. Učenici koji pohađaju školu mogu izabrati jedan od pet smjerova: slikarski dizajn, kiparski dizajn, grafički dizajn, modni dizajn te industrijski i reklamni dizajn. Pohađajući ovu
školu učenici stječu znanja o tradicionalnim i suvremenim likovnim tehnikama, osposobljava ih se za projektiranje uporabnih predmeta, funkcionalno i vizualno estetsko oblikovanje. Od osnutka škole odnosno proteklih dvadeset godina ova škola je dala mnoge umjetnike koji su svoje akademsko obrazovanje nastavili na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Sarajevu i Zagrebu.

Centar za tehničku kulturu Mostar (CTK) od 2009. godine brine o mladim generacijama budućih likovnih umjetnika, kreativaca, inženjera, profesora i istraživača, koji će svojim znanjem doprinositi razvoju našega kraja. Programski sadržaj edukacije obuhvaća sljedeće tematske cjeline: modelarstvo i maketarstvo, grafički dizajn, robotika, informatika, elektronika, znanstvena radionica.

Programi su raspoređeni po uzrastu na četiri kategorije: predškolci, osnovnoškolci, srednjoškolci te studenti i odrasli. Sve radionice vode iskusni nastavnici koji su svoje znanje pored visokoškolskih ustanova stekli na dodatnim edukacijama. CTK radi s mladima i brine za njihov kreativni razvoj baš u godinama kada se kod mladih razvija kreativnost kroz mentalne procese i formiraju temeljne životne vrijednosti.