Stolac podijelio Središnje izborno povjerenstvo

Članovi Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine nisu u ponedjeljak uspjeli postići konsenzus, pa je odluka o izborima u Stocu odgođena do daljnjeg. Na izvanrednoj sjednici trebao se naći prijedlog o poništenju lokalnih izbora u ovoj općini, no od toga nije bilo ništa.

Predsjednik SIP-a Ahmet Šantić te članovi Irena Hadžiabdić i Suad Arnautović bili su za uvrštenje odluke na dnevni red, no četiri preostala, hrvatska i srpska člana, bila su protiv.

Izbori u općini Stolac 2. listopada su nasilno prekinuti na nekoliko biračkih mjesta. Salmir Kaplan, kandidat bošnjačke koalicije za načelnika, prvo je optužio općinsko izborno povjerenstvo za malverzacije, a potom je s nekoliko drugih počinitelja napao članove povjerenstva. Predsjednik povjerenstva Ivan Perić prošao je s lakšim tjelesnim ozljedama, dok je član povjerenstva Mario Raguž hospitaliziran.

Nakon što je glasovanje kasnilo satima, u Stocu su u poslijepodnevnim satima na nekoliko biračkih mjesta nasilno izuzete glasačke kutije, pa SIP treba odlučiti hoće li se izbori u Stocu ponoviti na svih 17 biračkih mjesta.

Ako SIP poništi izbore u Stocu, novi se po zakonu moraju održati u roku od 14 dana poslije donošenja odluke o poništenju.