Stranke uskratile potporu kandidaturi Mostara 2024

Jučerašnji sastanak koji je u Vijećnici organizirao gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, a koji je trebao osigurati političku podršku stranaka za nastavak kandidature Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024., nije donio rezultat. Predstavnici SDA nisu se ni pojavili, a drugi su tražili veću financijsku transparentnost, piše Klix.ba.

Sastanku koji je bio zakazan u 14:30 nisu se odazvali predstavnici SDA, ali je došlo pismo s njihovim zahtjevima. Zahtjeve su imali i predstavnici mostarskog odbora SDP-a koji traže veću financijsku transparentnost, pojašnjenje načina trošenja sredstava, novčanih tijekova i dodjele poslova koje kandidatura, ali i svi naredni procesi obuhvaćaju.

Sličnog su stava i predstavnici ostalih stranaka, a potpis podrške do sada je dao samo mostarski odbor HDZ-a BiH.

Kako je pisao Klix, za nastavak kandidature Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. Europska komisija traži političku podršku svih stranaka koje su participirale u posljednjem aktualnom Gradskom vijeću Grada Mostara, onom iz mandatnog razdoblja od 2008. do 2012. godine. Potpis i pečat stranaka na kandidacijsku “Knjigu 1” obvezujući je dio nastavka kandidature, a kako saznajemo, gradska administracija će se morati dodatno potruditi da bi ga ostvarila.

Nepostojanje Gradskog vijeća zbog neodržavanja izbora otežalo je samu kandidaturu, ali je Bešlić na početku dobio potpisanu podršku političkih stranaka. Javno je tu podršku tada uskratila jedino Naša stranka, argumentirajući to netransparentnošću u korištenju javnih sredstava gradske administracije i inzistirajući na održavanju lokalnih izbora.

Mostar je zajedno s Banjom Lukom i norveškim gradom Bodo odlukom Europske komisije 22. studenog prošle godine ušao u drugi krug izbora za prijestolnicu kulture.

Izvor: Klix.ba