Studenti ekonomije traže praksu u privatnom sektoru

Nedostatak prakse glavni je problem koji muči studente. Često razočarani obrazovnim sustavom ne vjeruju ni u pronalazak posla po završetku studija. Zbog toga su studenti ekonomskih fakulteta iz Mostara odlučili stvoriti promjene. U sklopu projekta E4U izradili su javnu kampanju i promovirali promjene koje traže.

Nakon što su uočili brojne probleme u obrazovnom sustavu, studenti su se počeli boriti za reforme. Studenti ekonomskih fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta “Džemal Bijedić” odlučili su se za zajedničku provedbu projekta “Kliknimo DA za bolje obrazovanje”. Podršku su dobili i od svojih mentora.

“Studenti će pokrenuti i realizirati dio reformi. Mi i dio drugih fakulteta već smo pokrenuli proces uvođenja prakse. Moramo to samo dalje dorađivati. Država bi se trebala uključiti i pokriti dio troškova poput prijevoza i toplog obroka. Zagovaramo da država studente pošalje u privatne gospodarske subjekte kako bi naučili, a ne u državnu upravu. Država ionako izdvaja novac, samo u dosadašnjoj praksi mladi nisu naučili raditi”, komentirao je Zdenko Klepić, prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Pored obrazovanja, mladi iz cijele BiH radili su i na drugim društveno-ekonomskim reformama. U provođenju projekta sudjelovalo je 14 fakulteta iz cijele države.