Sud u Haagu odbio zahtjev BiH za reviziju presude

Međunarodni sud pravde u Haagu nije prihvatio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid iz 2007. godine.

U pismu koje je pisar Međunarodnog suda pravde Philippe Couvreur uputio članovima Predsjedništva BiH, vezano za njegov zahtjev u kojem je tražio od Predsjedništva BiH da pojasni problem, naveo je da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva koja su iznijeli u svojim pismima.

“Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela u ime Bosne i Hercegovine kao države glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. veljače 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. veljače 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)'”, navodi se u pismu koje potpisuje pisar Philippe Couvreur.

Zahtjev za reviziju podnio je u ime BiH zastupnik pred sudom Sakib Softić na inicijativu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić istaknuo je nekoliko puta da Softić nema legitimitet za zastupanje BiH. Izetbegović je tvrdio da ima na temelju odluke Predsjedništva iz 2002. godine.

Sadašnji sastav Predsjedništva nije postigao konsenzus oko zahtjeva za reviziju pa je Sud pravde od svakog člana tražio posebno mišljenje.

Revizija presude izazvala je nove podjele u političkom životu Bosne i Hercegovine te otežala rad institucija na državnoj i entitetskoj razini budući da su iz Republike Srpske došli pozivi srpskim predstavnicima u državnim institucijama da ne sudjeluju u njihovom radu.

Opširnije u Dnevniku večeras u 19 sati.