Sud skinuo s listi Kaplana, Mahmutćehajića, Ljubovića i Raguža

Žalbeno vijeće Suda BiH odbacilo je žalbe o uklanjanju s kandidatske liste za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža kao kandidata za Općinsko vijeće Stolac. Time su odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH postale pravomoćne.

Navedeno je kako su Kaplan, Mahmutćehajić, Ljubović i Raguž odgovorni za ometanje izbornog procesa, zbog čega su izrečene i novčane kazne njima i njihovim koalicijskim listama.

U priopćenju Sud BiH navodi:

“U skladu s ranijom odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, utvrđeno je da su kandidat Salmir Kaplan i politički subjekt Za bolji Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u Osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje. Stoga se uklanja ime Salmira Kaplana s kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Za bolji Stolac izriče novčana kazna od po 5.000 KM.

Utvrđeno je i da su kandidat Demir Mahmutćehajić i politički subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga se uklanja ime Demira Mahmutćehajića s kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Ahmet Ljubović i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga se uklanja ime Ahmeta Ljubovića s kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je, kažu u SIP-u BiH, da su kandidat Božo Raguž i politički subjekt Hrvatska koalicija za Stolac: HSP BiH – HDZ 1990 odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i zbog toga se uklanja ime Bože Raguža s kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Hrvatska koalicija za Stolac: HSP BiH – HDZ 1990 izriče novčana kazna od po 1.500 KM.”