Suše će biti sve češće, a oporavak sve sporiji

Nastavi li se zagrijavanje planeta, vrijeme između suša moglo bi postati kraće od vremena potrebnog za oporavak što bi moglo dovesti do umiranja drveća i rasta emisija stakleničkih plinova.

Kako će klimatske promjene zagrijavati naš planet, znanstvenici očekuju da će suše sve češće i ozbiljnije pogađati određene dijelove našeg planeta. Nova studija, koju je vodila NASA, otkriva i da će oporavak nakon takvih sušnih razdoblja biti sve sporiji.

Studija, koja je objavljena u časopisu Nature, pokazuje da bi vrijeme između suša moglo postati i kraće od razdoblja koje je potrebno da se to područje oporavi što će dovesti do umiranja drveća i dodatnog povećanja emisija stakleničkih plinova.

Znanstvenici su analizirali vrijeme oporavka u određenim područjima, a da bi predvidjeli kako će se ono razvijati koristili su klimatske modele koji se temelje na NASA-inom satelitu Terra. Otkrili su kako je oporavak najsporiji visoko na sjevernim širinama i u tropskim područjima gdje su klimatski sustavi već ugroženi. Ostanu li stvari kakve jesu, što se tiče zagrijavanja planeta, otkrili su da će suše biti sve češće.

Foto: Ilustracija

Izvor: 24sata.hr