Švicarci na referendumu odlučili zadržati TV pretplatu

Švicarci su na referendumu velikom većinom odlučili da će i dalje pristojbom financirati svoju javnu radioteleviziju. 72 posto građana izjasnilo se protiv ukidanja pretplate Švicarskoj televiziji koja emitira program na četiri jezika, za što svako kućanstvo na godinu plaća oko 2800 kuna.

Time je osiguran opstanak javnog servisa SRG SSR koji se sa 75 posto financira sredstvima iz pretplate. Radi se o jasnom porazu zagovornika ukidanja pretplate. Posljednja izborna mjesta zatvorena su u podne. Iza inicijative No Billag (Billag je u Švicarskoj naziv za TV pretplatu) stoje razne udruge mladih i desno-populistička Švicarska narodna stranka.

Sve ostale relevantne političke stranke, kao i mnoge javne osobe, podržale su zadržavanje TV pretplate. Pobornici inicijative za ukidanje pretplate smatraju da “ne” njihovoj inicijativi ne znači nužno i poraz. “Mi smo pokrenuli sveobuhvatnu medijsko-političku raspravu koja je pridonijela tomu da prisilna pretplata više nije tabu tema”, rekao je jedan od inicijatora Olivier Kessler. Zadovoljan je jer su građani Švicarske mogli direktno odlučivati o sudbini javnog servisa.

“Direktna demokracija je veliki pobjednik ove inicijative”, zaključio je Kessler. Pobjedu protivnika ukidanja pretplate posebice su pozdravili pripadnici manjinskog retoromanskog dijela stanovništva. “Mi bismo bili nitko i ništa bez jakog SRG-a. Mi se moramo brinuti o manjinama, pa i o onim rubnim. To nas čini bogatima”, rekao je retoromanski zastupnik Martin Candinas. SRG SSR je još prije referenduma najavio mjere štednje i smanjenje pretplate. U budućnosti bi godišnja pretplata sa sadašnjih oko 390 trebala biti snižena na 310 eura.

U Švicarskoj osim SRG SSR-a postoje i privatni mediji koji mnogo slabije pokrivaju informativni dio programa, a više su usredotočeni na zabavni.