Testni digitalni signal dostupan u Banja Luci, Mostaru i Sarajevu

Testni televizijski digitalni signal na području Sarajeva, Banja Luke i Mostara pušten je u petak, čime je u BiH započela tzv. digitalna era. Digitalni signal bit će u testnoj fazi 90 dana, a pokrivanje ostatka BiH digitalnim signalom trebalo bi se dogoditi do kraja godine.

Programe javnih RTV servisa – BHRT-a, RTRS-a i FTV-a, u ovim područjima građani mogu pratiti na 30. televizijskom kanalu u Sarajevu, na 32. kanalu građani Banja Luke, dok je za građane Mostara u skladu sa Ženevskim sporazumom osiguran 36. televizijski kanal.

Generalni direktor BHRT-a kazao je kako su se potrudili osigurati opremu vlastitim resursima koja je kompatibilna s digitalnim predajnicima u BiH.

Generalni direktor RTFBiH istaknuo je kako se ovaj trenutak, odnosno puštanje digitalnog signala, trebao dogoditi prije pet godina, jer bi tada imao posebnu težinu u društvenom smislu civilizacijske izgradnje.

Program se može pratiti i u okolnim gradovima i mjestima koja imaju optičku vidljivost prema emiterskim lokacijama. Tu se prvenstveno misli na stanovnike Vogošće, Ilijaša, Visokog, Pala, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Laktaša i Čelinca, kao i mjesta u dolini Neretve prema Čapljini.