Tomislavgrad: Položen kamen temeljac za igradnju crpne hidroelektrane “Vrilo”

Nakon puštanja u pogon vjetroelektrane “Mesihovina” u Tomislavgradu, na pomolu je još jedan veliki projekt JP Elektroprivreda HZ HB D.D. u ovoj općini. U naselju Vrilo danas je svečano postavljen kamen temeljac za izgradnju istoimene hidrioelektrane, koja bi u pogon trebala biti puštena 2023. godine.

Projekt je to vrijedan gotovo 100 milijuna eura, a pozitivno bi trebao utjecati na gospodarstvo cijele Hercegbosanske županije.

“Ovaj projekt pokrenut će gospodarstvo HBŽ-a, a naš je cilj ulagati u obnovljive izvore energije, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti” rekao je Marinko Gilja, direktor JP Elektroprivreda HZ HB D.D.

Za početak se očekuje najmanje oko 15 novih radnih mjesta.

“U vremenu kada se događaju negativni trendovi poput iseljavanja stanovništva s ovih područja, izgradnja crpne hidroelektrane “Vrilo”, ali i nedavno puštanje u rad vjetroelektrane “Mesihovina” osobito je značajno” poručila je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH, Borjana Krišto.

..a korištenje obnovljivih izvora energije, značajno je kako za cijelu državu, tako i za prostor općine Tomislavgrad.

“Mi smo do kraja godine planirali uprihodovati oko 250 000 KM od proizvodnje vjetroelektrane “Mesihovina”. Ako imamo još jednu vjetroelektranu i ako započinjemo s izgradnjom reverzibilne hidroelektrane, znači, kada govorimo o ova tri projekta, govorimo o najmanje milijunskom iznosu u proračunu općine Tomislavgrad” kazao je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.

U okviru hidroelektrane “Vrilo” predviđeno je sedam građevinskih objekata, koristit će se voda rijeke Šujice, a za vrijeme smanjenog dotoka, voda iz Buškog jezera. Godišnje će proizvoditi oko 196 GWh električne energije, što je oko 20 milijuna maraka prihoda, kazao je direktor JP Elektroprivreda HZ HB D.D. Marinko Gilja, a najavio je i projekt spajanja Buškog i Ramskog jezera.

Inače, hidroelektrana “Vrilo” dva puta je proglašena projektom od javnoga interesa, što je učinila Vlada Federacije BiH 2006. i 2010. godine.