U Tomislavgradu obilježena 26. obljetnica utemeljenja HVO-a

Politički dužnosnici, predstvanici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te drugi duvnjaci, prigodnim programom obilježili su 26. obljetnicu utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i 13. obljetnicu prve pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH.

Ratna ’92. godina kao da se u Tomislavgrad na trenutke vratila! Ali sjećanjem – na žrtve, na početak rata koji se na današnji dan dogodio na kupreško – tomislavgradskom bojištu, ali i na utemeljenje Hrvatskog vijeća obrane.

“Zahvaljujući organiziranju ‘9.1 i ’92. godine, danas smo tu gdje jesmo, svoji na svome, možemo obilježiti dan HVO – a i odati počast žrtvama rata.” rekao je načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin.

Dan utemeljenja HVO – a, u Tomislavgradu je obilježen svečano i dostojanstveno – molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca.

“To vrijeme je bilo zaista sudbonosno. Svi smo težili stvaranju Hrvatske i Bosne i Hercegovine, raspala se bivša Jugoslavija. Organizirali smo se na najbolji mogući način, učili smo vojni zanat, spremali obranu svoga grada, svoje Herceg – Bosne i svoje Republike Hrvatske.” rekao je Ilija Bagarić – Lila, zapovjednik Prve bojne brigade “Kralj Tomislav”.

Hrvatsko vijeće obrane u to vrijeme bilo je od iznimne važnosti.. a upravo na taj način organizirani, pripadnici su stali u obranu svog prostora i naroda.

“Sjećamo se danas poginulih i umrlih pripadnika HVO – a. Sada su teška vremena. Da nije bilo pripadnika HVO-a, ne bi bilo ni Hrvatske ni Bosne i Hercegovine.” rekao je Stipe Braovac, predsjednik tomislavgradske HVIDRE.

“Položaj branitelja ni na razini na kojoj bi trebao biti, čini mi se kako je ta populacija danas razdijeljena. To vidimo na primjeru “Zaboravljenih branitelja” koji se ne nalaze u cijeloj priči braniteljske populacije. Moramo raditi kako bi se ta situacija popravila.” dodao je Bože Radoš, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Tomislavgradu.

..bilo kako bilo svima koji su za domovinu borili jedno je zajedničko – ratnih dana s ponosom se sjećaju. Središnja svečanost obilježavanja 13. obljetnice 1. pješačke pukovnije OS BiH i 26. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane održat će se 5.travnja u vojarnoj „Sinovi Posavine“ u Bukovoj Gredi.