Mostarskim studentima predstavljen program ljetnog putovanja uz mogućnost zarade

Mostarskim studentima predstavljen je program ljetnog putovanja uz mogućnost zarade u prostorijama FPMOZ-a, koji pod nazivom “Work and Travel”, još od 2003 godine organizira Udruge Studenata Josip, Ivan, Mario “JIM”.

Prilikom prezentacije “Work and Travel programa za ljeto 2019.”, studentima su pojašnjene mogućnosti odlaska u svijet uz rad i upoznavanje novih kultura, te stjecanja bogatih iskustava, što organizatori smatraju veoma značajnim u sklopu studentskog života.

Mario Kvesić iz Udruge Studenata Josip ,Ivan, Mario “JIM”, ističe kako je ovaj projekt izuzetno plodonosan, a to po njegovim riječima najbolje svjedoče studenti koji su okusili sve čari ovoga projekta.

“Work and Travel je poznat projekt diljem svijeta za studente. To je praktična razmjena studenata, koja daje mogućnost putovanja i zarade tijekom istoga”, pojašnjava Kvesić za Pogled.ba.

Svi studenti koji žele putovati kako je naglašava dobiju upute i olakšice, tako uvijek imaju potporu Udruge studenata.

“Ovaj projekt mi smo osnovali 2003 godine, tako da već nekoliko godina uspješno organiziramo putovanja studenata.Prošla godina je bila izuzetno uspješna kad je u SAD- otputovalo oko 30 studenata, koji su stekli bogata iskustva, a nadamo se da će tako biti i ove godine”, kaže Kvesić za Pogled.ba.

Odlasci studenata kako ističe uglavnom se bilježe na Istočnu obalu i Srednju Ameriku.

“Svi oni se redovito javljaju putem maila ili društvenim mreža i moram reći da su dojmovi zaista veoma dobri kod svih, što raduje nas koliko i njih”, tvrdi Kvesić.

Očekuje kako kaže da će isti broj studenata i ove godine otputovati, steći nova iskustva i lijepo predstaviti Sveučilište u Mostaru i zemlju iz koje dolaze.

Što se tiče uvjeta kako naglašava kriteriji nisu strogi kao što mnogi misle.

“Bitno je da su studenti, bez obzira izvanredni ili redoviti, koji ispite rješavaju u roku, odnosno ne obnavljaju godinu,i da nemaju više od 30 godina, te da imaju barem osnove znanja engleskog jezika, koji će bez sumnje na ovome putovanju znatno poboljšati ili usavršiti”, pojasnio je Kvesić.

Ističe kako ovo nije klasična razmjena studenata, nego program “Working and travel”, koji studentima omogućava da putuju i rade istodobno.

“Oni preko tog posla koji im mi tražimo dobiju vizu i posao. Ovaj program daje mogućnost studentima i da nešto više zarade. No, mi nikad asu prvi plan ne stavljamo tu zaradu, jer je puno bitnije to iskustvo koje je zaista bogato.
Ja sam bio jedan od polaznika ovog programa u jednom malom mjestu kod New Yorka i jako sam sretan zbog toga iskustva”, kaže Kvesić. To mu je kako ističe otvorilo nove vidike na život i brojne mogućnosti, što rado prenosi i na nove generacije studenata.

Posebna prednost programa je kako naglašava što je osmišljen tako da se održava tijekom ljetnih mjeseci tako da studente ne remeti u izvršavanju njihovih obaveza.

“Kad nam se jave studenti za putovanje prvo s njima razgovaramo o njihovom studiju i planovima za ispite, kako bi im se ovo putovanje što manje prepletalo s obavezama studiranja. To je cilj programa i jedan od uvjeta je da se ne gube ispitni rokovi i da ne utječe put na njihove rezultate tijekom akademske godine”, pojašnjava Kvesić za Pogled.ba.

Trajanje ovog putovanja kako naglašava planira se u razdoblju od oko 4 mjeseca, a ima različitih priča.

“Neki u prvi plan stavljaju zaradu, neki jednostavno žele proputovati kroz Ameriku, a neki su htjeli neku izolaciju, tako da su se neki studenti uputili na Aljasku kako bi okusili i taj način života. No, svi u principu imaju dobra iskustva koja ostavljaju neizbrisivi trag u njihovom studentskom životu”, zaključio je Kvesić.

Izvor: Pogled.ba