TRADE SPEKTAKL: Latvijska zvijezda stiže Dončiću!

Dobili smo prvi veliki trade sedam dana prije završetka prijelaznog roka, Kristaps Porzingis seli u Dallas kod Luke Dončića!

Detalji razmjene: u Dallas prelaze Porzingis, veterani Courtney Lee i Tim Hardaway Jr. te Trey Burke. Novi stanovnici New Yorka su DeAndre Jordan, Wesley Matthews i Dennis Smith Jr, prenosi Sport klub.

Kristaps Porzingis dobio je ono što je u konačnici želio, početak negdje gdje će biti sretniji. Situacija s Knicksima fluidna je već više od godinu dana, postojao je sukob s Philom Jacksonom koji već poduže vrijeme ne dominira hodnicima Madison Square Gardena. Aktualna garnitura čelnih ljudi pokušala je sve što je mogla kako bi usrećili mladog Latvijca koji je već godinu dana izvan parketa nakon teške ozljede koljena.

Ipak, čitava situacija kulminirala je u ranim satima četvrtka (po njujorškom vremenu). Nakon što su glasine oko tradea Porzingisa za Anthonyja Davisa postale sve redovitije i bučnije, 23-godišnji Latvijac naglo je zatražio sastanak sa Steveom Millsom (predsjednik kluba) i Scottom Perryjem (generalni menadžer) kako bi razjasnio nejasnoće oko vlastite budućnosti. Porzingis je tražio jasniju artikulaciju smjera u kojem se kreću Knicksi, a dvosatni sastanak završio je pravom eksplozijom: Latvijac je zatražio trade!

Tko bi rekao da će mu Knicksi zahtjev udovoljiti već dva sata kasnije. No, Porzingis ne mora brinuti, nije završio u New Orleansu, istovremeno tuga na licima navijača Knicksa, nije stigao Anthony Davis. Četvrti pick drafta 2015. godine preselio je u Dallas u zaista spektakularnoj razmjeni koja ga je povezala s Lukom Dončićem. Dva Europljana koji će narednih godina učiti od Dirka Nowitzkog, iako vrlo vjerojatno od predstojećeg ljeta kao savjetnika u Mavsima.

Što su Mavsi dobili?

Mark Cuban je napravio fantastičan posao kakav s njegove strane nismo vidjeli godinama. Iskoristio je priliku, za paket veterana u posljednjoj godini ugovora dobio je jednu od najvećih mladih zvijezda lige. Naravno, postoji bojazan u kakvom će se stanju pojaviti Porzingis kada napokon zaigra, pitanje jest hoće li to biti ove sezone. Međutim, Mavsi su uspjeli upariti dva sjajna Europljana koji su mladi i koji bi trebali dominirati ligom idućih godina. Rizik je bio svakako vrijedan ugovora DeAndre Jordana i Wesa Matthewsa koji neće morati dugo prebivati u Knicksima obzirom kako njihovi ugovori ističu na ljeto. Iako, moguće je da će njihov boravak u New Yorku trajati svega nekoliko dana ukoliko Knicksi nastave ‘poslovati’.

Jasno, Cuban je morao preuzeti dva ‘loša’ ugovora kako bi dobio Porzingisa, sve ima svoju cijenu. Courtney Lee ima važeći ugovor do ljeta 2020. godine u vrijednosti od 12 milijuna dolara, Tim Hardaway je puno skuplji, gotovo 19 miljuna po sezoni do ljeta 2021. iako je posljednja godina ugovora zaštićena igračevom opcijom. Trey Burke je popunio jednadžbu svojim jednogodišnjim ugovorom vrijednim 1.7 milijuna dolara.

Što su dobili Knicksi?

Ključ priče je Dennis Smith Jr. Mnogi su ‘popljuvali’ Knickse što su lani umjesto Smitha draftirali Franka Ntilikinu kao osmi pick. Godinu i pol kasnije ipak su dobili igrača koji je upravo protiv Knicksa prije nešto više od 24 sata upisao drugi triple-double karijere. DeAndre Jordan i Wes Matthews, kako je ranije napomenuto su veterani na ugovorima u posljednjoj godini i ne očekuje se kako će se dugo zadržati u New Yorku. Doduše, s Jordanom se nikad ne zna. Prošlog je ljeta stigao u Dallas, unatoč tome što je formirao veliko prijateljstvo s Dončićem, Mavsi su ga iskoristili kako bi se pojačali na drugačiji način. Zlobnici će reći kako je ovo Cubanova ‘osveta’ za cirkus koji se odvijao prije nekoliko godina dok je Jordan nosio dres Clippersa.

Druga strana medalje tiče se Anthonyja Davisa. Porzingis je bio ključ priče oko mogućeg dolaska ponajboljeg centra lige, sada je teško vidjeti koji igrač na rosteru Knicksa ima veću privlačnost za Pelicanse. Eventualno tek na ljeto, ukoliko Davisa do tada zadrže, ako u New York sleti prvi pick drafta aka Zion Williamson. No, to nije gotova stvar čak i ukoliko Knicksi završe kao najgora momčad lige što je status koji uprave nose. Postoji naravno opcija kako je interes Knicksa za Davisa ipak preuveličan, a čišćenjem 30 milijuna dolara na ime plaća postavlja ih u viši razred konkurentnosti za dovođenjem Kevina Duranta i Kyrija Irvinga ovog ljeta što je oduvijek bio njihov cilj.

Ono što je bitno napomenuti, a što smo saznali netom nakon što je trade odrađen, Porzingis je već informirao Mavse kako će ovog ljeta potpisati kvalifikacijsku ponudu. Što to znači? Igrači u prvoj godini ugovora, ukoliko po isteku rookie ugovora s klubom ne dogovore produženje, postaju slobodnim igračima s oznakom ‘restriktivni’. To pak znači kako klub ima pravo izjednačiti svaku ponudu koju igrač dobije u roku od tri dana kada isti potpiše ponudu nekog kluba. Činjenica kako Latvijac želi potpisati kvalifikacijsku ponudu u vrijednosti od 7.5 milijuna dolara govori kako neće bezglavo trčati u produženje ugovora s Mavsima. Isto tako, to znači da će u ljeto 2020. godine biti skinuta oznaka ‘restriktivni’ s njegovog statusa slobodnog igrača. Naravno, to opet ne znači kako Porzingis nema želju ostati u Dallasu, nigdje nije zapisano da i pod kvalifikacijskom ponudom ne može pregovarati oko novog ugovora.

Na kraju priče, ponovno će tuga zavladati u redovima navijača Knicksa koji su pomislili kako će Porzingis biti njihova zvijezda budućnosti. Nada je kratko trajala.

Izvor: Sport klub/Saša Živko