Trošarine podijelile Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Zakon o trošarinama u BiH nije prošao u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Nije bilo parlamentarne većine na razini države po ovom pitanju. Riječ je o rješenju kojim se uvećava trošarina za naftne derivate za 15 feninga po litri te se uvodi i trošarina i cestarina za biogorivo i biotekućine.

Zakon o trošarinama podijelio je zastupnike, a podjela je nastala i u redovima SDA. Naime, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Šefik Džaferović je tijekom rasprave kazao kako su trošarine potrebne za izgradnju autocesta jer iste neće moći biti izgrađene ukoliko se ne usvoje ova zakonska rješenja. S druge strane, zastupnik SDA Salko Sokolović smatra da predloženi zakon brine o interesima međunarodnih financijskih institucija, a ne o interesima građana BiH.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je, obraćajući se zastupnicima nakon rasprave, kazao kako je ovim zakonom definirano da nijedan fening ne ide u proračune bilo koje razine vlasti. Po njegovim riječima, trošarine koje se ubiru za autoceste i ceste idu i namjenski su prihod obje entitetske tvrtke i tvrtke Distrikta Brčko za autoceste, a 5 feninga je predviđeno za ceste.

Opširnije u Dnevniku u 19 sati.