Trošarine ponovno na čekanju u državnom parlamentu

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak ponovno nije usvojio hitni postupak glasovanja o izmjeni i dopuni Zakona o trošarinama.

Izjašnjavanje o zaključcima podržalo je 15 zastupnika, a 25 je bilo protiv. Nakon toga je uslijedilo glasovanje o hitnoj proceduri koju je podržalo 19 zastupnika, a isto toliko je bilo i protiv, dok su dva bila suzdržana.

Zastupnici su s 21 glasom podržali skraćenu proceduru, dok ih je 19 bilo protiv.

“Budući da nije bilo spremnosti da se usvoji minimum zaključaka kojima bi se zaštitili građani BiH od novog vala poskupljenja osnovnih životnih namirnica, nismo bili spremni podržati takvo zakonsko rješenje u hitnoj proceduri”, rekao je poslije sjednice Šemsudin Mehmedović iz SDA.

“Parlament je još jednom odbio pokleknuti pred pritiscima i povećati cijenu goriva za deset KM po rezervoaru. To poskupljenje nema nikakve prateće mjere”, komentirao je Saša Magazinović iz SDP-a BiH.

Na prethodnoj sjednici zastupnici nisu prihvatili hitnu proceduru donošenja tih zakonskih rješenja, a potom je zakone razmatralo Vijeće ministara te ih uz mišljenje Zakonodavno-pravnog sektora uputilo u parlamentarnu proceduru.

Ponovno predloženi set zakona u hitnoj proceduri podržali su zastupnici Doma naroda PSBiH na prošloj sjednici.

Povećanje prihoda od trošarina, 15 feninga po litru nafte i naftnih derivata, bilo bi korišteno za izgradnju cesta i autocesta, ali dio zastupnika smatra da će novi nameti biti dodatni udar na građane i gospodarstvenike.

Usvajanje ovih zakona jedan je od uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana i bila joj doznačena tranša od približno 155 milijuna KM (78 milijuna eura).