Turci izglasovali širenje Erdoganovih ovlasti

Na ulicama Turske slave se povijesne promjene. S tijesnih 51 prema 49 posto Turci su izglasovali širenje Erdoganovih ovlasti. Protiv su glasovala tri najveća turska grada, Istanbul, Ankara i Izmir te većinski kurdski jugoistok zemlje, objavile su turske televizijske postaje.

“O tome se raspravljalo 200 godina. Zato ovo nije običan događaj za našu zemlju, ovo je drugčije i važno jer su prvi put Turska nacionalna skupština i narod o velikoj i važnoj promjeni”, poručio je Erdogan.

S parlamentarnog sustava prelazi se na predsjednički. Izmjene ustava, njih ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom. Time bi Erdogan mogao ostati na vlasti do 2029. godine.

Dojučerašnji turski premijer, koji po izmjenama ustava gubi ovlasti i dio oporbe, prihvaća ovakav rezultat: “Narod je glasovanjem na referendumu poslao najbolju poruku neprijateljima Turske, podloj terorističkoj organizaciji koja je 15. srpnja pokušala državni udar i separatističkoj terorističkoj organizaciji”, poručio je.

Erdogan najavljuje novi referendum – o vraćanju smrtne kazne koja je ukinuta 2004. godine.

Oporba poručuje kako će tražiti ponovno prebrojavanje 60 posto glasova koje smatraju spornima. Referendum je podijelio naciju. “Bojim se novih uhićenja, prosvjeda. “Bit će krvi, “Bit će više pritiska. Nije ovo dobar dan za demokraciju”, poručuju turski građani.

Većina zemalja Zapada čeka izvješće OSCE-a o regularnosti i nepravilnostima.