Turisti preplavili Mostar

Očekivanja turističkih radnika da će Mostar ove godine zabilježiti rekordnu posjećenost, polako, ali sigurno se iz dana u dan ostvaruju. O tome svjedoče i prizori koje smo zabilježili u mostarskoj starogradskoj jezgri koju su turisti doslovno preplavili.

“Super je, baš odlično. Drugačije je nego kod nas u Splitu i baš nam se sviđa. Dogovorili smo se da ćemo otići na hodočašće u Međugorje i svratili smo u Mostar na ćevape jer smo čuli da su dobri”, tvrdi turistica iz Hrvatske.

“Baš je lijepo, spoj kamena i prirode je baš predivan, a uz to i gastronomska ponuda je stvarno povoljna i kvalitetna”, ističe turist iz Turske.

Ljetna sezona u Mostaru koji je bogat kulturno-povijesnim i vjerskim spomenicima, mogla bi biti rekordna. Iz godine u godinu broj turista se povećava.

“Mostar je super. Vrijeme je idealno, grad je prelijep, pogotovo ovaj stari dio, a i ljudi su pristupačni. Također bih istaknuo i gastronomsku ponudu vašeg kraja koja me se dojmila. Nećemo dugo ostati u Mostaru, jučer smo stigli iz Međugorja, a već sutra idemo za Dubrovnik”, kazao nam je turist iz Poljske.

“Stari Most je stvarno prekrasan, ali i cijeli grad. Mostar je mali grad ali upravo to mi se i sviđa jer stignemo sve obići u jednom danu. Zaista imate bogatu povijest i tradiciju, a i hrana je dobra”, kaže turist iz Italije.

Članovi Kluba skakača u vodu „Mostari“, domaćinski pozdravljaju svakog gosta, nudeći da za njih izvedu vratolomni skok u Neretvu, po čemu je Mostar nadaleko poznat.

“Ja sam već od 1. ožujka krenuo sa skokovima. Očekujem ove godine bolju sezonu od prošlogodišnje. Za sada je dobro iako bi moglo biti i još bolje da vodiči malo bolje upute turiste u ovo što mi radimo. Turistima treba objasniti da je ovo tradicija i jedinstvena ponuda koju neće vidjeti nigdje u svijetu”, tvrdi član Kluba skakača u vodu “Mostari” Ermin Sarić.

Turizam se u Mostaru ubrzano razvija, ali postoji još puno prostora za poboljšanje turističke ponude. Prije svega potrebno je poboljšati ponudu smještajnih kapaciteta, raditi na institucionalnom jačanju turističkog sektora te izgraditi strategiju razvoja turizma na razini Bosne i Hercegovine.