Tužiteljstvo BiH još uvijek radi na predmetima protiv Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine još uvijek radi na predmetima protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, potvrđeno je za Klix.ba.

Javnost je u protekloj godini informirana da je Tužiteljstvo BiH otvorilo brojne predmete koji se odnose na političke službenike u BiH. Status tih predmeta nakon otvaranja nije bio poznat javnosti, zbog čega smo odlučili kontaktirati Tužiteljstvo BiH i tražiti informacije.

Na upit o otvorenim predmetima u slučajevima Bakir Izetbegović, Sakib Softić, Milorad Dodik, pokušaj atentata na Dragana Mektića, zloupotreba službenog vozila Predsjedništva BiH u slučaju Sebije Izetbegović i prisluškivanje vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić, iz Tužiteljstva BiH odgovorili su da su svi predmeti koji se nalaze u Tužiteljstvu BiH “u radu”.

Tužiteljstvo BiH je 14. kolovoza 2017. godine priopćilo kako je formiran predmet protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Problem je nastao nakon što je otkriveno da je Međunarodni sud pravde u Haagu još krajem svibnja 2016. godine obavijestio Sakiba Softića da ga ne smatra agentom BiH pred tim sudom, ali je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, unatoč tome, preko Softića u veljači 2017. godine podnio zahtjev za revizijom presude po tužbi protiv Srbije.

Međunarodni sud pravde odbio je da u postupak uzme zahtjev za reviziju, jer o imenovanju agenta, a i pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH kao kolektivnog šefa države.

Izetbegović je nakon propalog pokušaja predaje zahtjeva za reviziju kazao kako je znao za odluku Suda u Haagu, zbog čega su njegovu ostavku zatražili lideri značajnih političkih stranaka u BiH poput Fahrudina Radončića, Nermina Nikšića i Željka Komšića, optužujući ga da je od njih sakrio tu činjenicu na savjetodavnoj konferenciji u Vijećnici u Sarajevu.

Tužiteljstvo BiH je ranije, odnosno 29. ožujak 2017. godine, priopćilo da je zbog podnošenja revizije formiralo i predmet protiv Sakiba Softića. Javnost se nada da će po okončanju ovog predmeta biti poznato i gdje je završilo 150 tisuća KM isplaćenih Softiću iz džepa građana BiH za analizu presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore i poslove procjene opravdanosti podnošenja zahtjeva za reviziju spomenute presude.

Još uvijek je u radu i predmet protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika po prijavi člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, a zbog “antidejtonskih” izjava o okupaciji Drine.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je 7. srpnja 2017. godine u svom govoru na javnom skupu u Bratuncu, u prisustvu velikog broja ljudi, među kojima su bili i službenici iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, rekao:

“Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu muslimani vratili nakon otadžbinskog rata i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način”.

To je bio razlog zbog kojeg je Izetbegović podnio kaznenu prijavu protiv Dodika 17. srpnja 2017. godine. On je u prijavi naveo da izjava Milorada Dodika predstavlja i ozbiljnu prijetnju kojom se u većem razmjeru ili sa širim posljedicama želi spriječiti izbjeglice ili raseljene osobe da se vrate u svoj dom ili da koriste svoju imovinu koje su bili lišeni.

“Iz toga proizlaze i osnova sumnje da je Milorad Dodik, poduzimajući ozbiljnu prijetnju, počinio i kazneno djelo sprječavanja povratka izbjeglica i raseljenih osoba iz člana 146. stav 1. u vezi sa članom 26. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine”, pisalo je u kaznenoj prijavi.

Državno tužiteljstvo još uvijek radi i na predmetu vezanom za navodni pokušaj ubojstva ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Riječ je o predmetu koji je formiran na osnovu saznanja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Naime, OSA je u svibnju 2017. godine dostavila Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, SIPA-i, Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske te Federalnoj upravi policije (FUP) depešu u kojoj je navedeno da ta agencija posjeduje pouzdane informacije da kriminalne grupacije s područja BiH i zemalja iz okruženja pripremaju ubojstvo ministra sigurnosti.

Tužiteljstvo BiH radi i na predmetu koji se odnosi na zloupotrebu službenog vozila Predsjedništva BiH u travnju 2017. godine. Riječ je o predmetu koji je formiran nakon što su mediji objavili da je Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, prilikom posjete Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli, koristila automobil u vlasništvu Predsjedništva BiH, na što nije imala pravo.

Bakir Izetbegović je takav potez pokušao opravdati tvrdnjama da je supruzi dao službeni automobil kako bi je zaštitio. Samo nekoliko mjeseci poslije demantirala ga je Sebija Izetbegović izjavom da u tom trenutku u Tuzlu nisu mogli ići autom KCUS-a zato što je osoba koja je trebala da ih vozi imala obiteljski problem i iznenada odustala od putovanja.

Još uvijek je u radu i predmet u vezi s prisluškivanjem vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić. Iz Tužiteljstva BiH je u kolovozu 2017. godine priopćeno da su Tužiteljstvu BiH dostavljeni dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji praćenja kretanja v. d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, kao i transkripti razgovora između potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić i v. d. glavne tužiteljice Gordane Tadić.