Učenici u ŽZH-u učili kako se ponašati u slučajevima nesreća

Mraz i niske temperature koje su prije nekoliko tjedana pogodile Hercegovinu samo su neke od prirodnih nesreća koje prijete našim područjima. Česti slučajevi su i blaži potresi, a u toplijim danima požari. Rijetki su koji u takvim situacijama bez nadležnih službi znaju reagirati. Upravo s tim ciljem Civilna zaštita Županije Zapadnohercegovačke za srednjoškolce je organizirala sat edukacije o prirodnim i drugim nesrećama.

Svakodnevno i bez ikakve najave postoji mogućnost nesreće, prirodne ili neke druge. Posljedice se mogu značajno umanjiti ako su ljudi dobro upoznati s preventivnim mjerama. Za pripravnost u takvim situacijama danas su u Ljubuškom obučavani srednjoškolci.

“Prevencija je zapravo pola urađenog posla. Svijest je, čini se, veća kod djece nižeg uzrasta zbog čega ovakve edukacije i organiziramo upravo u srednjim školama”, rekla je Dijana Čačija, načelnica za strukturu i obuku u Upravi Civilne zaštite HBŽ-a.

Glavne preporuke za ponašanja u slučajevima nesreće su ostati pribran, zadržati mirnoću i reagirati racionalno do dolaska pomoći. Okupljeni srednjoškolci pokazali su želju da nauče kako se u takvim situacijama ponašati.

Posljednjih nekoliko godina višestruko je povećan broj prirodnih i drugih nesreća u svijetu. Mogu se dogoditi bilo kome i na svakom mjestu pa je dobra i pravovremena reakcija iznimno bitna. Stoga je, poručuju iz Civilne zaštite, informiranje o ponašanju u slučajevima nesreća od iznimne važnosti.