Uhićen bivši komandant Armije RBiH Atif Dudaković

Ratni zapovjednik Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković jutros je uhićen na području Bihaća zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina. Osim Atifa, uhićeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s počinjenjem ratnih zločina nad civilima i zarobljenicima.

Atif Dudaković uhapšen je u svom stanu u Bihaću nakon čega se s pripadnicima SIPA-e uputio ka Sarajevu. Akcija traje od ranih jutarnjih sati, a SIPA je pretresla nekoliko lokacija. Neslužbeno, uhapšen je i Ibrahim Nadarević, bivši ministar za boračka pitanja FBiH.

Optužnica za ratne zločine godinama je bila dio špekulacija u vezi s bivšim komandantom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Dudaković je u više navrata, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac i da je časno branio svoju zemlju i narod.

Dudaković je bio komandant obrane Bihaća i oslobodilačke operacije ”Sana 95”, tijekom koje je za četiri dana Peti korpus oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim “Crvenim beretkama” Milorada Ulemeka Legije i Narodnom obranom Fikreta Abdića.