Umirovljenici traže usuglašavanje mirovina prije novog zakona

Umirovljenici će možda opet čekati svoj red za isplate mirovina za mjesec lipanj. Federalni zavod za mirovine (MIO-PIO) za ovaj mjesec mora osigurati oko 162 milijuna konvertibilnih maraka s uračunatim troškovima.

Trenutačno se radi na usvajanju novog Zakona o MIO-PIO, koji će više ići u prilog onim koji će dobiti status umirovljenika od 1. siječnja 2017. godine. Zato stari korisnici mirovina kroz amandmane traže usuglašavanje mirovina. Novim umirovljenicima bodovni sustav će pravilno regulirati mirovinu i povećavati ju svake godine u travnju za vrijednost bruto plaće.

“Naš status je ugrožen, primamo pola prosječne plaće umjesto 85 posto. Mi iz starijih generacija tražili smo povećanje mirovina prije izglasavanja novog zakona kako bismo se malo približili prosječnoj plaći”, istaknuo je Ivan Kožul, predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika Federacije BiH.

No iz Zavoda MIO-PIO tvrde kako se guše u finacijskim problemima zbog neuplaćenih doprinosa. “Dug prema nama kreće se između dvije i četiri milijarde KM. Zavod je opterećen raznoraznim slučajevima i kategorijama ljudi koji su poslani u mirovinu, a s druge strane povećavan je koeficijent koji je nerealan. Da to Vlada Federacije BiH nije učinila, sigurno bi došlo do povećanja iznosa mirovina”, rekao je Ivan Rogić, v.d. zamjenika direktora Federalnog zavoda MIO-PIO.