Umro haški optuženik Goran Hadžić

Nekadašnji predsjednik samoproglašene “Republike Srpske Krajine” i optuženik na Haškom sudu za zločine protiv čovječnosti, Goran Hadžić, umro je u bolnici u Novom Sadu u utorak navečer poslije borbe s tumorom na mozgu.

Hadžića je na Haškom sudu bio optužen za ratne zločine nad hrvatskim stanovništvom od 1991. do 1993. godine na okupiranim područjima Hrvatske kao član udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem. U 14 točaka optužnice, Tužiteljstvo Haškog suda teretilo ga je za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske i za brojne druge zločine, uključujući masakr više od 250 pacijenata iz vukovarske bolnice na Ovčari.

Srbijanske vlasti uhitile su Hadžića 2011. godine, a suđenje u Nizozemskoj počelo je u listopadu 2012. Prekinuto je poslije dvije godine nakon što je Hadžiću pozlilo u pritvoru. Nakon što mu je dijagnosticiran tumor na mozgu, u travnju 2015. sud ga je pustio na privremenu slobodu radi liječenja.

Hadžić je od siječnja 1991. bio predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća, a 16. kolovoza iste godine u Dalju izabran je za predsjednika tzv. Vlade srpske oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. Te godine uhitile su ga hrvatske vlasti, no tadašnji ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac donio je odluku o njegovom puštanju na slobodu.