UN: 50 tisuća civila u Falluji u opasnosti zbog sukoba iračke vojske i IS-a

Zbog ofenzive iračke vojske i policije na grad Falluju koja je počela u ponedjeljak u opasnosti je 50 tisuća civila koji se nalaze u tom gradu koji se nalazi pedesetak kilometara zapadno od Bagdada, naglasili su Ujedinjeni narodi.

Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a, pozvao je na uspostavljanje sigurnosnih koridora za bijeg civila koji se nalaze u gradu pod kontrolom tzv. Islamske države.

Džihadisti su zauzeli Falluju u siječnju 2014., šest mjeseci prije ngo što su porazili iračku vojsku i zauzeli velike dijelove sjevernog i zapadnog Iraka.

Falluja je mjesecima pod opsadom iračkih snaga, no ofenziva je pokrenuta tek u ponedjeljak. Procjenjuje se da u gradu i okolici živi deset tisuća obitelji koje se suočavaju s nestašicom hrane, lijekova i drugih osnovnih potrepština.

Iračka vojska pozvala je u nedjelju civile da napuste Falluju, a one koji to ne budu mogli, da izvjese bijele zastave i drže se podalje od pozicija Islamske države. Međutim, iz grada stižu informacije da civili ne mogu pobjeći jer su na svim izlaznim točkama snajperi.