Unikatne sjekire iz Tomislavgrada

Sjekire, mačevi, noževi i štitovi samo su dio unikatnih predmeta koji izlaze iz kreativne radionice Stipe Pleića Flicka iz Tomislavgrada. Kako bi nastala ova prava umjetnička djela, porebno je dosta strpljenja, kreativnosti ali i mirna ruka, jer pirografija što u doslovnom prijevodu znači pisanje vatrom, je jedna od najzahtjevnijih umjetničkih tehnika. Ljubav prema obradi drveta, Stipe je naslijedio od svoga oca.
U sobi koja je pretvorena u radionicu, Stipe provodi najviše vremena, jer ga, kako kaže, rad s drvetom opusta i dok crta različite motive odluta u sasvim drugi svijet. Za izradu jedne sjekire porebno mu je oko 2 dana.
Sjekira je prvi predmet koji je izradio, a danas je proširio svoju proizvodnju i na druge drvene predmete kao što su noževi, mačevi. štitovi…
Inspiraciju i motive pronalazi svuda oko sebe. Svijetsko nogometno prvenstvo u Rusiji i uspijeh Hrvatske reprezentacije Stipe je upisao i na svoje sjekire koje danas služe kao lijepa uspomena na taj događaj.
Različiti sajmovi i festivali su mjesta gdje možete pogledati Stipine radove. Trudi se posjećivati ih redovito, pa je tako bio u Sarajevu, Kupresu, Mostaru…
Ono što je počelo kao slučajan hobi prije 3 godine, danas je Stipino zanimanje. Ukoliko su vam se svidjela ova unikatna umjetnička djela, možete ih pogledati i naručiti preko društvenih mreža, facebooka i instagrama. Više detalja o unikatnim sjekirama iz Tomislavgrada pogledajte u videoprilogu.