UO PIC-a, OSCE i VE pozivaju na predizbornu kampanju bez negativne retorike

“Izbori su temeljni aspekt demokracije u kojem će bosansko-hercegovački građani ostvariti svoje pravo da donesu političke odluke o budućnosti. Svi političari snose odgovornost za građenje atmosfere dijaloga i tolerancije”, navodi se u zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC), Misije OSCE-a u BiH i Vijeća Europe (VE) o predizbornoj kampanji za opće izbore u Bosni i Hercegovini koja počinje u petak.

Apeliraju na političare da vode predizbornu kampanju bez negativne, neodgovorne i retorike podjela i da se fokusiraju na pitanja koja su od istinske važnosti za građane kao što su vladavina prava, otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje javnih usluga i borba protiv korupcije.

Iako je na reformskoj agendi postignut određeni napredak, kako dodaju, ovi i drugi važni izazovi ostaju i na njima treba raditi poslije izbora te im u predizbornoj kampanji treba pokloniti pažnju.

“Izbori moraju biti slobodni i pošteni. Vlasti Bosne i Hercegovine na svim razinama, političke stranke i kandidati moraju osigurati integritet i sigurnost izbornog procesa. Međunarodnim i domaćim promatračima izbora treba omogućiti da svoje dužnosti nesmetano obavljaju. Sloboda medija, pluralizam i odgovornost od ključne su važnosti za otvorenu i slobodnu demokratsku debatu i moraju se poštovati”, navodi se u izjavi.

Apeliraju i na sve građane sa pravom glasa da to pravo ostvare tako što će 7. listopada izići na izbore.