Večeras “Parovi” Mire Gavrana – priča o muško-ženskim odnosima

Nakon što je Mostarsko proljeće prošle godine počelo s Gavranovom predstavom “Pivo”, ove godine na Dane Matice dolaze “Parovi” Mire Gavrana i Teatra Gavran, u režiji Roberta Raponje. Predstava će biti odigrana večeras (ponedjeljak, 16. 4.) u 20 sati u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače. – Kada je god moguće, nastojim da naslov moje predstave ili romana najavi i osnovnu temu koja se u tekstu obrađuje i da u tom pogledu ne prevarim publiku. U ovom slučaju publika će doista dobiti priču o parovima i muško-ženskim odnosima, koji su moja najdraža tema. A to što se događa između muškaraca i žena, zanimljivo je svim gledateljima jer ih se tiče i jer je prepoznatljivo, pa s lakoćom, u pričama drugih parova, čovjek pronađe sebe i svoju partnericu i odmjeri svoju životnu situaciju i sebe samoga.

Šest sjajnih glumaca Za “Parove” kažu da je najambicioznija predstava Teatra Gavran u proteklih petnaestak godina. Šest sjajnih glumaca u atraktivnim suvremenim pričama koje se tiču svakoga od nas. Majstorski dijalozi i upečatljivi karakteri nekoga će nasmijati, nekoga rasplakati, ali nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Upravo ovo stoji na mrežnoj stranici Teatra Gavran i svakako je najbolja preporuka za pogledati predstavu.
Inače, ovaj Gavranov tekst do sada je igrao premijerno u Litvi i Makedoniji, a na hrvatskim pozornicama redovito pobire pljesak i odlične kritike. Riječ je o Raponjinoj četrnaestoj režiji nekog Gavranova teksta, a nerijetko su njihove predstave znale premašiti brojku od pedeset, pa i stotinu repriznih izvedbi.

Scenu i kostime osmislila je Jasmina Pacek, a izbor glazbe potpisuje Neven Zebić. Sponzor večeri je HT Eronet. Inače, Teatar Gavran prošle je godine s Maticom hrvatskom Mostar potpisao sporazum o trajnoj kulturnoj suradnji, a o ovogodišnjem jubilarnom izdanju najizvođeniji hrvatski autor kaže: – Ovom prigodom moram istaknuti kako sam iznimno sretan što su Dani Matice došli do svoje jubilarne, 20. obljetnice. Osobno, ovo mi je iznimno draga manifestacija i gostujući na njoj mogli smo se uvjeriti koliko pozornosti i ljubavi organizatori i građanstvo posvećuju kulturi, a i samome kazalištu. Naime, njegovanje kazališne umjetnosti kroz predstave koje se igraju na hrvatskome istodobno je i njegovanje hrvatske književne riječi i zahtjevne i čarobne glumačke umjetnosti, kroz koju svi volimo dodirnuti sukus našega života.

Izvor: Večernji list