Više od 20.000 registriranih birača u mostarskom konzulatu RH

Deset mjeseci nakon posljednjih parlamentarnih izbora, birači će odlučiti tko će imati većinu u Hrvatskom saboru, a time i dobiti priliku formirati buduću Vladu. Izbori u Hrvatskoj zakazani su za nedjelju, 11. rujna. Hrvatski državljani u BiH moći će svoje građansko pravo iskoristiti 10. i 11. rujna na 34 biračka mjesta.

U Mostaru će biti otvoreno 20 biračkih mjesta, u Sarajevu osam, u Tuzli četiri te u Banja Luci dva. Potrebno je ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu. Oni koji se nisu stigli registrirati, također će moći obaviti svoju građansku dužnost.

“Građani koji se nisu registrirali do 31. kolovoza, a glasuju u Mostaru, na dan izbora moraju doći u Gimnaziju fra Grge Martića kako bi ispunili kratki zahtjev sa svojim osobnim podacima. Za 15-20 dobit će potvrdu s kojom će moći izvršiti glasovanje”, objasnila je za Našu TV Jadranka Modrić, konzulica gerant Konzulata RH u Mostaru.

U dane vikenda birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati. Za izbore u BiH aktivno je registrirano gotovo 35.000 građana. Od toga, na području koje pokriva konzulat u Mostaru, registrirano je oko 21.500 građana.

U novi saziv Hrvatskog sabora birat će se 151 zastupnik. 140 će se birati u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će izabrati hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.