Vlada RH predložila Dražena Jelenića za novog državnog odvjetnika

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice predložila Dražena Jelenića za novog državnog odvjetnika, piše HRT.

Jelenić obnaša funkciju prvog zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Znamo da je bio predsjednik Državnog odvjetničkog vijeća i cijeli je život prošao profesionalnu karijeru u državnom odvjetništvu, sve stepenice vježbenika, općinskog državnog odvjetnika, županijskog državnog odvjetnika i smatramo da on doista poznaje sustav i sve procese unutar Državnog odvjetništva, te će odgovoriti svim zadaćama, rekao je Bošnjaković.

Prijedlog će danas biti upućen prema Hrvatskom saboru. Vlada očekuje odmah sjednicu Odbora za pravosuđe koji daje prethodno mišljenje, nakon čega će se ta točka uvrstiti na saborski dnevni red te provesti rasprava i glasovanje. Mislim da ćemo to sve realizirati do 24. travnja, kada sadašnjem državnom odvjetniku Dinku Cvitanu prestaje mandat, rekao je Bošnjaković.

Na pitanje o Cvitanovom radu Bošnjaković je kazao kako je njemu mandat završen, a pravo je Vlade da predloži nekog drugog. Mi smatramo da će doći do nove energije i novijeg pristupa. To su složene i odgovorne funkcije, rekao je Bošnjaković o Cvitanovu nasljedniku.

Od novog državnog odvjetnika očekuje odgovoran i savjestan pristup radu, kao i da sve više toga vezano za kazneni segment dobije sudski epilog. Nije samo državni odvjetnik odgovoran za procese koji nas muče i koji su pod lupom javnosti. Radit ćemo novi Zakon o kaznenom postupku, gdje ćemo pokušati propisati nove rokove i utvrditi gdje nam je procedura manjkava, najavio je Bošnjaković.

Vlada bi također trebala poslati odgovor na slovensku pritužbu Europskoj komisiji zbog neprihvaćanja i neprovedbe arbitražne odluke o granici.

Za nas se ništa ne mijenja, odgovorit ćemo u smislu da za zahtjev Slovenije, pozivanjem na članak 259. Ugovora o EU-u, nema ni osnove niti je trebalo ići tim putem. Mi smo vrlo jasno ponudili dijalog i pravni okvir unutar kojeg bismo mogli razgovarati. Slovenija je odlučila ići tim putem, dala je pritužbu Komisiji, a mi ćemo u našem odgovoru jasno reći da arbitražna presuda – koja je rezultat arbitražnog postupka koji su na najgrublji način kompromitirali slovenski sudac i agentica, nije mogao dati pravi rezultat koji bi obvezivao Hrvatsku. Mi u tom smislu zaključujemo da europsko pravo nije povrijeđeno, nije se dogodila promjena na terenu, granica je ondje gdje je i bila 1991. i mi ćemo argumentirano odgovoriti na slovensku pritužbu, rekla je jučer ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Europska komisija pozvala je Hrvatsku da se do 17. travnja pismeno očituje o slovenskom pismu kojim Ljubljana traži mišljenje Komisije o svom stajalištu da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo.

Izvor: HRT