Xi razgovarao s Trumpom: Obnoviti sjevernokorejske pregovore

Kineski predsjednik Xi Jinping je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zatražio da sve uključene strane stvore uvjete za obnovu pregovora sa Sjevernom Korejom.

Dvojica predsjednika razgovarala su uoči sastanka ministara vanjskih poslova iz 20 država u Vancouveru koji će razgovarati o načinima da se u potpunosti provedu sankcije UN-a protiv Sjeverna Koreje.

Trump je priznao kinesku ulogu na Korejskom poluotoku i obećao je osnažiti komunikaciju i suradnju s Kinom, prenijela je kineska televizija CGTN. Xi je također kazao da bi dvije zemlje trebale osnažiti suradnju na područjima poput vojnog i pravosudnog.

Kina i Rusija, dva sjevernokorejska najbliža i utjecajna susjeda neće nazočiti sastanku u Vancouveru kojim će predsjedati zajednički kanadski i američki ministri vanjskih poslova Chrystia Freeland i Rex Tillerson. Na sastanku će biti zemlje koje su izvorno činile zapovjedništvo UN-a tijekom korejskog rata od 1950. do 1953., kao i predstavnici Južne Koreje, Japana, Indije i Švedske.

Washington i Ottawa sazvali su sastanak kako bi pokazali predanost međunarodne zajednice diplomatskom rješenju rastuće prijetnje koju predstavlja sjevernokorejski nuklearni i balistički raketni program.

I Moskva i Peking osudili su sastanak ocijenivši da će nanijeti štetu.