U Zagrebu kaznene prijave protiv Armije RBiH

U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske nalaze se kaznene prijave protiv časnika Armije RBiH zbog ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Prijave su DORH-u dostavljene prije petnaestak dana. Potpisnice su udruge proizašle iz Domovinskog rata, a većina njih su stradalnici i hrvatski državljani.

Na popisu najnovije kaznene prijave zbog zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina nalazi se šesnaest pripadnika Armije BiH: Sefer Halilović, Jovo Divjak, Vehbija Karić, Enver Hadžihasanović, Selmo Cikotić, Asim Koričić, Sakib Mahmuljin, Amir Kubura, Šerif Patković, Đemal Merdan, Ramiz Dreković, Salko Gusić, Enes Kovačević, Bakir Alispahić, Fahrudin Agić i Midhat Cerovac.

Ovaj postupak dostavljanja kaznene prijave braniteljskih udruga DORH-u SDA je u priopćenju osudio smatrajući kako se radi o politički motiviranoj diskreditaciji branitelja.

“Pravni sustav Bosne i Hercegovine je okvir u kojem Hrvati u našoj zemlji itekako mogu tražiti pravdu za svoje žrtve. I Ministarstvo pravde BiH i Federalno ministarstvo pravde, pa i vršitelj dužnosti Glavnog tužitelja dolaze iz reda hrvatskog naroda”, stoji u prioćenju SDA-a.

U BiH pravosudne institucije nemaju isti tretman prema svim ratnim zločinima, poručuju sugovornici navodeći primjere.

“Istog dana su se dogodila nesretna događanja u Vitezu, u selu Ahmići i u selu Trusina u Konjicu. Zapaljeno selo, prognani i pobijeni ljudi. Za događaje u Vitezu odgovara najviše vodstvo HVO-a, dok primjerice za događaje u Trusini možda će odgovarati neki lokalni zapovjednik. To ljudi vide i na to negativno reagiraju. Zločini koji su počinjeni od strane Armije BiH nad Hrvatima u svim dosadašnjim slučajevima tretiraju se kao incidenti pojedinca dok se zločini počinjeni od pripadnika HVO-a tretiraju kao zločinački pothvat”, poručio je Slavko Marin iz Odjela za braniteljstvo HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH.