Zastupnički dom 10. svibnja još jednom o trošarinama

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, u prvom čitanju, kojim se predviđa uvođenje dodatne takse od 0,15 KM po litri goriva, naći će se na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za 10. svibnja.

Na posljednjoj sjednici odlučeno je da će se izmjene i dopune Zakona o trošarinama razmatrati po skraćenom postupku, tj. da će se do sjednice 10. svibnja o principima na kojima zakon počiva izjasniti ustavnopravni i nadležni Odbor za proračun i financije od čijih pozitivnih mišljenja ovisi samo usvajanje zakonskih rješenja u prvom čitanju.

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma 19 zastupnika glasovalo je za hitni postupak, 19 protiv, a dva su bila suzdržana te nije bilo većine. Zastupnici su glasovali za skraćenu proceduru s 21 glasom za i 19 protiv. Set zakona o trošarinama su podržali zastupnici Doma naroda PSBiH na prošloj sjednici.

Na dnevnom redu sjednice 10. svibnja bit će i prijedlog o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, predlagača Vijeća ministara BiH, (prvo čitanje), skraćeni postupak, kao i Prijedlog o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, predlagača Vijeća ministara BiH, (prvo čitanje), skraćeni postupak.

Među setom ovih zakonskih rješenja je i Prijedlog zаkоnа о оsigurаnju pologa u bаnkаmа Bоsnе i Hеrcеgоvinе, predlagača Vijeća ministara BiH, (prvo čitanje), skraćeni postupak.