Zastupnički dom u srijedu opet glasuje o trošarinama

Nakon što je Povjerenstvo za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dalo negativno mišljenje na set zakona o trošarinama, zastupnici bi na sjednici zakazanoj za srijedu razmatrati ove zakone u prvom čitanju i izjašnjavati se o takvom mišljenju Povjerenstva.

Prema procedurama, moguće je da zastupnici ne prihvate negativno mišljenje Povjerenstva te set zakona vrate tom radnom tijelu na razmatranje. Ako se Povjerenstvo drugi put negativno odredi prema tom setu zakona, oni izlaze iz parlamentarne procedure.

Ovaj set zakona prethodno je usvojio Dom naroda, a izmjenama tih zakonskih rješenja predviđeno je povećanje trošarina za 15 feninga što bi bilo utrošeno na izgradnju cesta i autocesta, dok je usvajanje takvih izmjena zakona uvjet za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Radi se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja.

Na dnevnom redu su u prvom čitanju i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH koje je predložio zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, a njime se predlaže izmjena odredbe prema kojoj vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza nad svim vozilima, uključujući i vozila hitne pomoći i vatrogasaca.

Predviđeno je i razmatranje izvještaja o radu nekoliko državnih institucija te davanje suglasnoti na potpisivanje nekoliko međunarodnih ugovora.