Završen Poligon: Mostarska publika pala na ispitu

Nakon četiri dana održavanja, tradicionalnim čitanjem u gradskom parku u Mostaru, završen je treći Međunarodni književni festival “Poligon”.

“Na koji način publici približiti književnost i autore, šifra je koju ‘Poligon’ pokušava ‘razbiti’ već treću godinu, i kao i kod gotovo svakog posla kada je kultura pitanju – ide polako i teško, ali posao je to od kojeg kulturni entuzijasti ne odustaju, među njima i ‘Poligon'”, poručili su organizatori.

“Školskim rječnikom rečeno, publici ćemo iduće godine ponuditi priliku za popravni ispit”, kazao je direktor i pokretač ‘Poligona’ Mirko Božić.

Među onima koji je pažljivo slušao goste Poligona i njihova čitanja u parku u Mostaru bio je i Seid Serdarević, osnivač i glavni urednik nakladničke kuće Fraktura iz Zaprešića, koji je, među ostalim, prije pet godina pokrenuo Festival svjetske književnosti u Zagrebu, koji svake godine okuplja zvijezde europske i svjetske književnosti.

“Tu sam zato što nas je naš autor Mirko Božić pozvao, i da podržim ovakav festival. Mislim da je ovakav festival gradu kao što je Mostar itekako potreban. Ne samo u Mostaru, općenito su potrebna književna susretanja, da vidimo domaće sa inozemnim autorima, da se dogodi dijalog koji je nužan u književnosti kako bi književnost mogla nastaviti dalje, kako bi autori kroz različite svoje perspektive vidjeli što se događa negdje. Ovo je treća godina Poligona u Mostaru i mislim da je ovakva inicijativa važna u ovom gradu”, istaknuo je Serdarević.

Uz književne susrete i promocije, među kojima je održana i svjetska premijera novog romana Tonyja Whitea iz Velike Britanije “The Fountain In the Forest”, na Poligonu su ove godine održavani i koncerti, prikazan je film Anne Best iz Londona… pa je festival dobio multimedijalni karakter.

“Poligon je kao i protekle dvije godine bio jedno novo iskustvo, a ove godine smo malo iskoračili izvan uobičajenih okvira, upoznali fantastične ljude – bila je tu Alida Bremer koja je bila od neprocjenjive vrijednosti zbog savjeta, sugestija…, jednako kao i predstavnici Udruge Kurs Maja Vrančić i Edi Matić”, kaže Božić.

Na pitanje koliko je Mostar kao grad otvoren za knjigu i čitanje, kaže kako je Mostar kao grad otvoren za knjigu i čitanje samim time što ima književnu tradiciju i ima dugoročne elemente koji tome idu u prilog.

“Sama činjenica da je, na primjer Osman Đikić dobio svoj mauzolej, govori o tome da se književnost ovdje cijeni, nekad manje, nekad više, ali postoje naznake da je Poligon dobra priča koja se treba razvijati i dalje. Ja sam sretan što smo i ove godine publici uspjeli podariti Poligon. A publika će dogodine imati popravi ispit, školskim rječnikom rečeno. Ove godine smo imali najjači sastav autora, zahvala medijima na praćenju, a publiku bih pozvao da nas u većim brojevima podrži iduće godine jer Poligon je to zaslužio, a Mostar u svakom slučaju zbog svega što je do sada dao kao grad kulture i kao mogući kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2024.”, kaže Božić.

Izvor: Bljesak.info