Završena blokada prometnica u Federaciji

Članovi Savjeta branitelja-boraca Federacije Bosne i Hercegovine iza 18 sati u ponedjeljak prekinuli su blokade nekoliko graničnih prijelaza i prometnica na području Federacije.

Iza 12 sati bili su blokirani granični prijelazi Doljani, Bijača, Zvirići, Crveni Grm i Orahovlje te dionica autoceste A-1 Zvirovići – Bijača, magistralni put M-17 Zenica – Žepče u mjestu Želeća i petlja Šićki Brod.

Dionica M-5 Vitez – Travnik (na ulazu u Travnik) puštena je u promet malo iza 15 sati, no trebalo je vremena da se promet normalizira. Isti slučaj bio je i na drugim prometnicama. Veliki čepovi stvorili su se na graničnim prijelazima, gdje je došlo i do verbalnih sukoba demobiliziranih branitelja i putnika.

Bosanskoherecgovački auto-moto klub (BiHAMK) moli vozače za strpljenje i oprez dok se promet ne normalizira.

Hrvatski branitelji prošlog tjedna blokirali su četiri granična prijelaza u Hercegovini nakon što je odgođena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj se trebala naći Rezolucija branitelja-boraca.

70 braniteljskih udruženja potpisnika Rezolucije, između ostalog, traži mjesečni dodatak za svaki mjesec proveden u ratu, osnivanje jedinstvenog udruženja na nivou Federacije BiH, uvođenje ministarstva branitelja u svim županijama, jedinstven registar pripadnika Oružanih snaga i prednost u zapošljavanju.