Završena manifestacija ‘Dani berbe grožđa – Brotnjo 2018.’

Na Broćanskom trgu u Čitluku sinoć je održana završna svečanost tradicionalne turističko-kulturne i gospodarske manifestacije “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2018.”

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, kao visoki pokrovitelj manifestacije, istaknuo je kako je ponosan što se može obratiti Brotnjacima kao pokrovitelj, izrazivši uvjerenje da će biti pokrovitelj i mnogih narednih Dana berbe grožđa u Čitluku.

Također je ukazao na potrebu zajedništva i potpune jednakopravnosti Hrvata, kako bi BiH, kako je kazao, postala dio europskih integracija, a Hrvati ostali ovdje svoji na svome.

Spomenutu manifestaciju otvorila je Jelka Milićević, ministrica financija FBiH, podsjetivši kako su na ovim prostorima 70-tih i 80-tih godina prošloga stoljeća brendirane ‘Žilavka’ i ‘Blatina’.

– U to vrijeme bila je i velika ekspanzija izvoza, i naša su vina bila i na tržištu Amerike. Bila su i u Kanadi i svim zemljama Europe. Danas, ovaj prostor, Brotnjo, najveće je vinogorje u BiH. Ali danas u BiH, mi još pet puta više uvozimo nego što izvozimo – poručila je ministrica Milićević.

Naglasila je kako su Brotnjaci prepoznali svoje vrijednosti te da su na prostoru Hercegovine registrirana 64 vinograda.

– Umjesto Blatine i Žilavke usvajaju se i njeguju nove sorte grožđa i vina. Sve su to prednosti gdje možemo reći da su vinarstvo i vinogradarstvo nositelj gospodarskog razvoja na ovim prostorima. Mi danas moramo reći i da moramo stvoriti sve preduvjete da bude i dodatnih investicija i dodatnih zapošljavanja – ustvrdila je ministrica.

Uime organizacijskog odbora manifestacije “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2018.”, nazočne je pozdravio načelnik općine Čitluk Marin Radišić, koji je kazao kako se Brotnjaci manifestaciji raduju iz godinu u godinu.

– Truditi ćemo se razvijati vinogradarstvo i dalje na ovim područjima – poručio je Radišić.

Slavlje, kojemu je prethodio tradicionalni mimohod kulturno-umjetničkih društava iz BiH i Hrvatske, nastavljeno je tradicionalnom smotrom folklora i kušanjem vina.