Zbog hladnoće poljoprivrednici strahuju za svoje usjeve

Zbog niskih temperatura poljoprivrednici strahuju za svoje usjeve jer u iduća tri dana meteorolozi prognoziraju temperature ispod nule.

Na četiri hektara voćnjaka Miše Šimunovića iz Donjeg Jasoča kraj Stoca u srijedu nije bilo velike štete. Ali će biti ako se ostvare prognoze meterorologa o temperaturama ispod nule idućih dana.

“Već imam ekonomske štete na trešnjama zbog kiše. Plodovi su ispucali i na njima se pojavila trulež. Trulež se kao i svaka gljivica širi, hladno vrijeme kakvo je najavljeno idućih dana pogoduje širenju truleži pa će ispucalih trešanja biti još više. Pitam se koliko će uopće biti isplativo doći u ovaj voćnjak i odraditi berbu”, poručuje Mišo.

Kod svih poljoprivrednih kultura koje su u cvijetu i koje su već procvjetale bit će štete.

“Poljoprivredne kulture su već zasađene u plastenicima, počelo se saditi i vani, a krumpir se trebao početi vaditi iz zemlje za 15-ak dana. Krumpir je ugrožen, rajčica, dinja, lubenica, paprika, tikva”, poručuje agronom Božo Mustapić.

U nekim dijelovima BiH poljoprivrednici tresu snijeg s grana kako bi sačuvali plodove. I tamo su štete neizbježne. U Bosni su nastradale kruške i jabuke.

Poljoprivrednici svoje usjeve mogu zaštititi agrotekstilima, folijama, najlonima i zadimljavanjem. No, ako dođe do velikih minusa, ni ove mjere puno ne pomažu.

Temperature ispod nule trebale bi se prema najavama meteorologa zadržati do kraja tjedna. Tek tada će se znati stvarna šteta. Ako bude velika, moguće je da će doći i do poskupljenja cijena voća i povrća.