Zelenika o uhićenjima: “Prilika Plenkoviću da stane u obranu Hrvata”

Uhićenje desetorice pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz Bosanske Posavine u ponedjeljak komentirao je u utorak i ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier.

“Izrazili smo zabrinutost. Preko veleposlanstva u Sarajevu kontaktirali smo nadležne institucije BiH. Dao sam instrukciju veleposlaniku Del Vechiju da zatraži dopuštenje nadležnih institucija za stupanje u kontakt s uhićenim hrvatskim državljanima. Kako su oni i državljani BiH, institucije BiH ih tretiraju prvenstveno kao državljane BiH. Kako imaju i državljanstvo Republike Hrvatske, veleposlanik je zatražio dopuštenje da ih posjeti”, rekao je Stier ne želeći komentirati zašto su desetorica uhićena baš početkom ovoga tjedna te kakvu to poruku šalje.

Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić osumnjičeni su da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatvaranje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta između travnja 1992. i srpnja 1993. godine.

Za komentar ovih optužbi pitali smo Petra Zeleniku, ratnog zapovjednika obrane Mostara, koji smatra da su ova uhićenja instrument zastrašivanja Hrvata u BiH te izazov novom hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću koji je krajem prošlog tjedna prvi službeni posjet imao baš u BiH:

“Nema nikakve osnove za optuživanje tih ljudi. Oni su branili i obranili Orašje i Posavinu, a time i istočnu Hrvatsku. Osobno poznajem gospodu Matuzovića i Oršolića. Ne bih nikad ni pomislio da su počinili neki zločin. Premijer Plenković je rekao da će stati u obranu ravnopravnosti Hrvata u BiH. Evo mu prilike da to i učini”, rekao nam je Zelenika.