Zovko: “EK mora postupati prema BiH u skladu s preporukama parlamenta”

U utorak je na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojeno Izvješće o napretku Bosne i Hercegovine za 2016. godinu.

Godinama smo bez većeg pomaka u državnom uređenju. Ustav, izborni zakon, legitimna zastupljenost i ravnopravnost te ostala pitanja nešto su što će se morati urediti po europskim kriterijima.

Europski zastupnici su unatoč svojim unutarnjim problemima, ali i nesuglasicama unutar bh. politike, pokazali dosljednost u želji da se stvori stabilnija država koja će zaista i funkcionirati. Ako se želi u Uniju, teško će ići drugačije.

“Europska komisija i međunarodna zajednica moraju obratiti pozornost na što upozorava izvješće Europskog parlamenta koji po Lisabonskom ugovoru ima mnogo jače ovlasti”, rekla je u razgovoru za Našu TV Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu.

Rezoluciju i prijedloge bi trebalo shvatiti kao prijateljsku namjeru Unije. Usvojena je većina amandmana koji se jasno zalažu za očuvanje konstitutivnosti i moderne federalizacije. Čini se da su hrvatski političari su to shvatili, no hoće li i ostali?

Za prijedlog rezolucije glasovalo je 45 članova Odbora, 11 ih je bilo protiv, a tri suzdržana. Rezolucija se sada šalje na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta koji će o tome raspravljati i glasovati u veljači ili ožujku.