Zvizdić: “Plan restrukturiranja Agrokora za 15 dana”

“Sastanak predstavnika bosansko-hercegovačkih i hrvatskih institucija upriličen u četvrtak u Sarajevu samo je jedan u nizu sve dok se ne dođe do konačnog restrukturiranja Agrokora, a plan rekonstruiranja bi trebao biti prezentiran za 15 dana”, rekao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Sastanku su prisustvovali i ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda, direktori Središnje banke BiH, Uprave za neizravno oporezivanje, Agencije za osiguranje pologa, predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH te predstavnici dviju entitetskih vlada, pomoćnik ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Hrvatske Zvonimir Novak te povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak.

Zvizdić je potvrdio kako se razgovaralo o koracima i izazovima pred kojima je BiH kada su u pitanju kompanije koje posluju unutar Agrokora, a jedan od zaključaka je da svi moraju realizirati svoje obveze i plaćati svoje račune prema zaposlenima i državi te obveze prema dobavljačima na temelju preciziranih principa i kronološkog redoslijeda.

“Plan aktivnosti restrukturiranja Agrokora i utjecaj na BiH bit će poznat u sljedećih 15 dana. Zainteresirani smo da isplata dobavljačima ide na vrijeme, da se ne probijaju rokovi i zainteresirani smo za očuvanje postojećih radnih mjesta bh. državljana koji su zaposleni u kompanijama Agrokora kojih je 5.200”, rekao je Zvizdić.

Napomenuto je i da neće biti izvlačenja kapitala iz kompanija u BiH kako bi se namirila dugovanja središnjice u Hrvatskoj, namjera je očuvati radna mjesta, ali je naglašeno da se obveze moraju plaćati i državi i dobavljačima i zaposlenicima.

Novak je ovaj sastanak ocijenio konstruktivnim te je naglasio da je prezentirano zakonsko rješenje koje je Hrvatska donijela za koje kaže da je od sustavnog značaja za Hrvatsku, dodajući da u vezi s pitanjem Agrokora mora postojati dijalog i komunikacija bez skrivenih namjera i da se samo tako može nešto učiniti.

Agrokor je suočen s problemima zaduženosti od oko 6,4 milijardi KM, a ova kompanija i s njom povezane tvrtke u regiji zapošljavaju oko 60.000 ljudi.