Kako kupovati jeftino i pametno – Osobne financije

Drugi upravo čitaju

Ljudi koji vole kupovati došli su na svoje jer im je ovo najdraži dio godine.


kako kupovati jeftino i pametno - osobne financije

Sniženja su svuda oko nas, dućani su krcati, a krpice samo čekaju na ‘pokupljanje’. A najbolje vrijeme za kupnju odjeće, obuće, namirnica, namještaja i ostalih potrepština u Hrvatskoj sada će biti dva puta, umjesto dosadašnja tri. I to maksimalno 60 dana: zimski popust od 27. prosinca do 25. veljače i ljetni popust od 1. srpnja do 29. kolovoza.

Određuje to novi Pravilnik o uvjetima i načinu provođenja sezonskog popusta koji je stupio na snagu sredinom prosinca, a ujedno propisuje da redovna cijena i nova snižena cijena moraju biti jasno, vidljivo i čitko navedene. U slučaju da svi proizvodi nisu rasprodani u navedenim rokovima, trgovac može nastaviti s prodajom robe po sniženoj cijeni do isteka zaliha, ali to ne smije oglašavati kao sezonski popust. No, roba se može prodavati i izvan zimskih i ljetnih sniženja na akcijama, rasprodajama, ako ima kvar ili joj je istekao rok trajanja.

No, kako kupovati pametno i čime se kupci trebaju rukovoditi pri odabiru robe? Zašto moramo biti oprezni i ne pokleknuti pred izazovima ‘zelenog čudovišta’ koje lako može progutati sve iz novčanika? Kako kupovati bez mamurluka i hladnog triježnjenja sutradan kada se zgražamo prizorom pretrpanih vrećica nepotrebnih stvari?

GoSlim - smršaj zdravo

Samo najpovoljnije

Prije svega, potrebno je, prema uputama Potrošača – Društva za zaštitu potrošača Hrvatske, napraviti plan prema financijskim mogućnostima. U kupnju krećete kada utvrdite što je potrebno i gdje možete kupiti kvalitetan proizvod po najjeftinijoj cijeni, koja se odabire nakon proučavanja podataka o proizvodu (deklaracije). Prilikom kupnje prehrambenih proizvoda, navodi Potrošač na svojim stranicama, obavezna je provjera roka trajanja.

– Kako biste nakon kupnje mogli reklamirati kupljeni proizvod i pokrenuti postupak reklamacije, potrebno je sačuvati račun, jamstveni list i svu popratnu dokumentaciju kupljenog proizvoda. Trgovac je dužan potrošaču omogućiti podnošenje pisanog prigovora u svojim poslovnim prostorijama te pisanim putem potvrditi primitak istog. Prigovor se također mora podnijeti poštom, e-mailom i faksom. U slučaju da prodavač reže, slaže ili pakira kruh, suhomesnate proizvode ili svježe meso bez rukavica, potrebno ga je upozoriti na taj propust – upućuju ga na Ured za zaštitu potrošača.

Čuvajte se napadaja ‘ludila’

Kupci ne bi trebali podleći šarenim letcima i obavijestima o najnevjerojatnijim popustima koji vise s polica ili stoje između redova robe. Čak i pred ponudama velikih pakiranja s popustom, jednim dodatnim proizvodom gratis ili na dar, ne treba se “predavati” već razumno procijeniti je li tolika količina doista potrebna kućanstvu. Pa ni pod glazbom u trgovini koja stvara zabavno i veselo okruženje koje potiče na kupovinu.

Kupujete ono što vam stvarno treba, proizvode koje si inače ne možete priuštiti ili nešto što vas već duže vrijeme mami, a sada je to moguće na super način ‘ubrati’. Jaknu, kaput, skijašku opremu, čizme ili gležnjače svakako je najbolje kupiti na zimskom sniženju. Uvijek je poželjno imati dobru zimsku odjeću, baš kao i donje rublje kojeg nikad dosta i uvijek je dobra investicija. Košulja, suknja, sako ili torba za koje se možda ne biste odlučili da nisu na akciji nisu na odmet. Pritom se treba čuvati impulzivnosti, napadaja šoping ‘ludila’ i bjesomučnog punjenja vrećica. Nije najbolje kupovati čim su objavljena sniženja jer cijene još nisu toliko snižene koliko će biti kasnije. Stoga treba malo pričekati i krenuti u kupnju nakon prvih navala, ali dobro odabrati trenutak kako proizvodi koje ste namjeravali kupiti ne bi već bili rasprodani.


licnefinansije.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

MOŽDA VAS ZANIMA