back to top
17.7 C
Mostar

Tradicionalna njemačka kuhinja – zdravo i korisno

Drugi upravo čitaju

Ako ste u Njemačkoj ili planirate otići, a pobornik ste zdrave hrane, na pravom ste mjestu.

S obzirom da nam je Njemačka vrlo popularna destinacija, bilo kao turistička destinacija, bilo kao obećana zemlja za život i rad, istražila sam kakva je tradicionalna njemačka kuhinja i koje su namirnice najpopularnije.

Zdravo se hraniti u Njemačkoj neupućenima zvuči kao najteži zadatak.

Njemačka kuhinja poznata je po jelima od pečenog mesa, knedlama, krumpiru, ukiseljenom povrću, umacima i kruhu, te naravno pivu i kobasicama (Njemačka ima preko 1500 različitih vrsta kobasica).

Tradicionalna njemačka kuhinja
Tradicionalna njemačka kuhinja – Najpopularnija jela

Možda se ne čini tako, ali u stvarnosti je njemačka kuhinja prilično zdrava.

Njemačke kobasice u prosjeku imaju samo 280 kalorija, sadrže uglavnom meso (često svinjetinu) i ne koriste se nikakve kemikalije, za razliku od američkih kobasica koje su kalorične, sadrže puno masti, vode i drugog mesa te su pune kemikalija i konzervansa.

Osim toga, njemačke kobasice se rijetko poslužuju na pecivima, već uz umak od kiselog kupusa ili senfa.

U Americi su visoko obrađene bijele punđe standard.

Dakle, kada je riječ o njemačkoj kuhinji, ona je puno zdravija nego što se na prvi pogled čini.

Ovo su najzdravije namirnice u Njemačkoj:

1. Kiseli kupus

Kiseli kupus jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih njemačkih namirnica.

To je sitno sjeckani, fermentirani (ili ukiseljeni) bijeli kupus, a njegov oštar okus koristi se uz sendviče, meso i sireve, kao i u toplim salatama i juhama.

Zdravstvene prednosti: Poznato je da je kupus izvrstan u borbi protiv raka, liječenju čira na želucu i osigurava vitamin C, vlakna, mangan, vitamin B6 i folat.

Budući da je kiseli kupus fermentiran, ima dodatne prednosti u odnosu na svježi kupus.

Fermentacijom se proizvode dobre bakterije poznate kao probiotici, koje proizvode korisne enzime, pomažu u probavi i potiču zdravu floru u probavnom traktu.

Fermentacijom se također proizvode izotiocijanati, spojevi za koje se pokazalo da sprječavaju rast raka.

Međutim, većina kiselog kupusa koji se prodaje u supermarketima je pasterizirana, što znači da su sve dobre bakterije ubijene.

Kako biste spoznali zdravstvene dobrobiti fermentacije potreban vam je tradicionalno pripremljen kiseli kupus koji se može naći u nekim trgovinama zdrave hrane, a može se pripremiti i samostalno, za zimnicu.

2. Crveni kupus

Tradicionalna njemačka kuhinja
Tradicionalna njemačka kuhinja – Crveni kupus

Crveni kupus je još jedno popularno jelo u Njemačkoj i koristi se na isti način kao i kiseli kupus, kao prilog mesu i sendvičima, kao i salatama i varivima.

Njemački crveni kupus ponekad se kuha s jabukama i ima slađi okus od kiselog kupusa.

Može se poslužiti svježa, pirjana ili ukiseljena, topla ili hladna. Zdravstvene prednosti: Poput bijelog kupusa, crveni kupus sprječava rak i izvrstan je izvor vlakana i kalcija.

No, ima šest do osam puta više vitamina C od bijelog kupusa, kao i znatno više zaštitnih fitonutrijenata.

Utvrđeno je da antioksidativni polifenoli koji se nalaze u crvenom kupusu, posebno njegovi antocijanini, pomažu u prevenciji Alzheimerove bolesti.

3. Bijele šparoge

Tradicionalna njemačka kuhinja

U Njemačkoj bijele šparoge označavaju početak proljeća. Otprilike od sredine travnja do lipnja pojavljuju se festivali koji slave povrće, a restorani čak imaju posebne jelovnike sa šparogama.

Poslužuje se ne samo kao prilog već i kao glavno predjelo, osobito u proljeće.

Zdravstvene prednosti: Šparoge su izvrstan izvor vitamina C, K i A te folata, koji su dobri za zdravlje srca i pomažu u sprječavanju urođenih mana.

Šparoge također sadrže inulin, vrstu ugljikohidrata koju ljudi ne mogu probaviti, ali dobre bakterije u debelom crijevu mogu.

Kao takav, inulin pomaže u promicanju rasta i aktivnosti dobrih bakterija u probavnom traktu.

4. Jabuke

Tradicionalna njemačka kuhinja

Jabuke su voće koje se najviše uzgaja u Njemačkoj i koriste se za izradu deserata kao što su savijača od jabuka i pečene jabuke, palačinke od jabuka, maslac od jabuka i džem i umak od jabuka, kao i popularni mesni umak.

Zdravstvene prednosti: Jabuke su prepune snažnih antioksidansa, uključujući kvercetin, katehin, floridin i klorogensku kiselinu, štite od raka dojke i debelog crijeva, sprječavaju bubrežne kamence i pomažu u snižavanju lošeg kolesterola, dok podižu dobar kolesterol.

Studije su također otkrile da jedenje najmanje dvije jabuke tjedno smanjuje rizik od astme i dijabetesa tipa 2 te potiče zdravlje pluća. Također su dobar izvor vlakana i vitamina C i K.

5. Ren

Umaci na bazi hrena popularni su dodaci njemačkom mesu i sirevima. Zdravstvene prednosti: Hren sadrži značajne količine glukozinolata, spoja za koji se pokazalo da povećava sposobnost jetre da detoksifikuje karcinogene i može suzbiti rast kancerogenih tumora.

Brokula i ostalo povrće također sadrže ovaj spoj, no hren ima znatno veće količine (10 puta više od brokule).

Hren također pomaže probavi, a sadrži spojeve za koje se zna da se bore protiv bakterija u hrani, poput listerije, E. coli i Staphylococcus aureusa.

Sadrži i dosta vitamina C koji jača imunološki sustav te kalija koji regulira krvni tlak.

6. Raženi kruh

Domaći raženi kruh Tradicionalna njemačka kuhinja
Domaći raženi kruh Tradicionalna njemačka kuhinja

Njemačka je poznata po tome što ima neke od najboljih kruhova na svijetu, a jedan od najpopularnijih je raženi kruh.

Za razliku od mnogih američkih kruhova, njemački se kruh obično pravi od cjelovitih žitarica i s malo, ako ga ima, dodanog šećera.

Raženi kruh se poslužuje uz sendviče i uz obroke.

Zdravstvene prednosti: Zrno raži izvrstan je izvor vlakana koja potiču mršavljenje, sprječavaju žučne kamence i bore se protiv dijabetesa, bolesti srca i raka.

Raženi kruh također izaziva slabiju reakciju inzulina od pšeničnog, što raženi čini boljim izborom za dijabetičare, a sadrži i korisne fitoestrogene.

7. Tradicionalna njemačka kuhinja Rotkvice

Ljuto i slatko korjenasto povrće uobičajeno je u njemačkim vrtovima. Ove male lukovice jarkih boja mogu se ukiseliti, narezati sirove i dodati salatama ili kuhati i pretvoriti u neku vrstu pire krumpira.

Izvrsna su hrana za one koji žele smršavjeti jer sadrže malo probavljivih ugljikohidrata i većinom vodu.

Drugim riječima, imaju malo kalorija, brzo vas zasiti, što vas čini manje primamljivim da posegnete za nezdravim grickalicama.

Također sadrže puno vlakana i djeluju kao snažan detoksikator.

Zdravstvene prednosti: Poznato je da rotkvice održavaju crvena krvna zrnca, povećavaju dotok kisika u krv.

Pospješuju probavu, reguliraju stvaranje žuči, štite jetru i žučni mjehur. Dobar su izvor antocijana koji utječu na pravilan rad srca, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, sadrže i vitamin C, folnu kiselinu i flavonoide. Rotkvice također osiguravaju kalij, koji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Vjerujem da ćete pronaći pravu kombinaciju namirnica za sebe i da ćete uživati ​​u zdravoj hrani u Njemačkoj.

Preporuka:

MOŽDA VAS ZANIMA