Ako ste u Njemačkoj ili planirate otići, a pobornik ste zdrave hrane, na pravom ste mjestu.
S obzirom da nam je Njemačka vrlo popularna destinacija, bilo kao turistička destinacija, bilo kao obećana zemlja za život i rad, istražila sam kakva je tradicionalna njemačka kuhinja i koje su namirnice najpopularnije.
Zdravo se hraniti u Njemačkoj neupućenima zvuči kao najteži zadatak.
Njemačka kuhinja poznata je po jelima od pečenog mesa, knedlama, krumpiru, ukiseljenom povrću, umacima i kruhu, te naravno pivu i kobasicama (Njemačka ima preko 1500 različitih vrsta kobasica).
Možda se ne čini tako, ali u stvarnosti je njemačka kuhinja prilično zdrava.
Njemačke kobasice u prosjeku imaju samo 280 kalorija, sadrže uglavnom meso (često svinjetinu) i ne koriste se nikakve kemikalije, za razliku od američkih kobasica koje su kalorične, sadrže puno masti, vode i drugog mesa te su pune kemikalija i konzervansa.
Osim toga, njemačke kobasice se rijetko poslužuju na pecivima, već uz umak od kiselog kupusa ili senfa.
U Americi su visoko obrađene bijele punđe standard.
Dakle, kada je riječ o njemačkoj kuhinji, ona je puno zdravija nego što se na prvi pogled čini.
Ovo su najzdravije namirnice u Njemačkoj:
1. Kiseli kupus
Kiseli kupus jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih njemačkih namirnica.
To je sitno sjeckani, fermentirani (ili ukiseljeni) bijeli kupus, a njegov oštar okus koristi se uz sendviče, meso i sireve, kao i u toplim salatama i juhama.
Zdravstvene prednosti: Poznato je da je kupus izvrstan u borbi protiv raka, liječenju čira na želucu i osigurava vitamin C, vlakna, mangan, vitamin B6 i folat.
Budući da je kiseli kupus fermentiran, ima dodatne prednosti u odnosu na svježi kupus.
Fermentacijom se proizvode dobre bakterije poznate kao probiotici, koje proizvode korisne enzime, pomažu u probavi i potiču zdravu floru u probavnom traktu.
Fermentacijom se također proizvode izotiocijanati, spojevi za koje se pokazalo da sprječavaju rast raka.
Međutim, većina kiselog kupusa koji se prodaje u supermarketima je pasterizirana, što znači da su sve dobre bakterije ubijene.
Kako biste spoznali zdravstvene dobrobiti fermentacije potreban vam je tradicionalno pripremljen kiseli kupus koji se može naći u nekim trgovinama zdrave hrane, a može se pripremiti i samostalno, za zimnicu.
2. Crveni kupus
Crveni kupus je još jedno popularno jelo u Njemačkoj i koristi se na isti način kao i kiseli kupus, kao prilog mesu i sendvičima, kao i salatama i varivima.
Njemački crveni kupus ponekad se kuha s jabukama i ima slađi okus od kiselog kupusa.
Može se poslužiti svježa, pirjana ili ukiseljena, topla ili hladna. Zdravstvene prednosti: Poput bijelog kupusa, crveni kupus sprječava rak i izvrstan je izvor vlakana i kalcija.
No, ima šest do osam puta više vitamina C od bijelog kupusa, kao i znatno više zaštitnih fitonutrijenata.
Utvrđeno je da antioksidativni polifenoli koji se nalaze u crvenom kupusu, posebno njegovi antocijanini, pomažu u prevenciji Alzheimerove bolesti.
3. Bijele šparoge
U Njemačkoj bijele šparoge označavaju početak proljeća. Otprilike od sredine travnja do lipnja pojavljuju se festivali koji slave povrće, a restorani čak imaju posebne jelovnike sa šparogama.
Poslužuje se ne samo kao prilog već i kao glavno predjelo, osobito u proljeće.
Zdravstvene prednosti: Šparoge su izvrstan izvor vitamina C, K i A te folata, koji su dobri za zdravlje srca i pomažu u sprječavanju urođenih mana.
Šparoge također sadrže inulin, vrstu ugljikohidrata koju ljudi ne mogu probaviti, ali dobre bakterije u debelom crijevu mogu.
Kao takav, inulin pomaže u promicanju rasta i aktivnosti dobrih bakterija u probavnom traktu.
4. Jabuke
Jabuke su voće koje se najviše uzgaja u Njemačkoj i koriste se za izradu deserata kao što su savijača od jabuka i pečene jabuke, palačinke od jabuka, maslac od jabuka i džem i umak od jabuka, kao i popularni mesni umak.
Zdravstvene prednosti: Jabuke su prepune snažnih antioksidansa, uključujući kvercetin, katehin, floridin i klorogensku kiselinu, štite od raka dojke i debelog crijeva, sprječavaju bubrežne kamence i pomažu u snižavanju lošeg kolesterola, dok podižu dobar kolesterol.
Studije su također otkrile da jedenje najmanje dvije jabuke tjedno smanjuje rizik od astme i dijabetesa tipa 2 te potiče zdravlje pluća. Također su dobar izvor vlakana i vitamina C i K.
5. Ren
Umaci na bazi hrena popularni su dodaci njemačkom mesu i sirevima. Zdravstvene prednosti: Hren sadrži značajne količine glukozinolata, spoja za koji se pokazalo da povećava sposobnost jetre da detoksifikuje karcinogene i može suzbiti rast kancerogenih tumora.
Brokula i ostalo povrće također sadrže ovaj spoj, no hren ima znatno veće količine (10 puta više od brokule).
Hren također pomaže probavi, a sadrži spojeve za koje se zna da se bore protiv bakterija u hrani, poput listerije, E. coli i Staphylococcus aureusa.
Sadrži i dosta vitamina C koji jača imunološki sustav te kalija koji regulira krvni tlak.
6. Raženi kruh
Njemačka je poznata po tome što ima neke od najboljih kruhova na svijetu, a jedan od najpopularnijih je raženi kruh.
Za razliku od mnogih američkih kruhova, njemački se kruh obično pravi od cjelovitih žitarica i s malo, ako ga ima, dodanog šećera.
Raženi kruh se poslužuje uz sendviče i uz obroke.
Zdravstvene prednosti: Zrno raži izvrstan je izvor vlakana koja potiču mršavljenje, sprječavaju žučne kamence i bore se protiv dijabetesa, bolesti srca i raka.
Raženi kruh također izaziva slabiju reakciju inzulina od pšeničnog, što raženi čini boljim izborom za dijabetičare, a sadrži i korisne fitoestrogene.
7. Tradicionalna njemačka kuhinja Rotkvice
Ljuto i slatko korjenasto povrće uobičajeno je u njemačkim vrtovima. Ove male lukovice jarkih boja mogu se ukiseliti, narezati sirove i dodati salatama ili kuhati i pretvoriti u neku vrstu pire krumpira.
Izvrsna su hrana za one koji žele smršavjeti jer sadrže malo probavljivih ugljikohidrata i većinom vodu.
Drugim riječima, imaju malo kalorija, brzo vas zasiti, što vas čini manje primamljivim da posegnete za nezdravim grickalicama.
Također sadrže puno vlakana i djeluju kao snažan detoksikator.
Zdravstvene prednosti: Poznato je da rotkvice održavaju crvena krvna zrnca, povećavaju dotok kisika u krv.
Pospješuju probavu, reguliraju stvaranje žuči, štite jetru i žučni mjehur. Dobar su izvor antocijana koji utječu na pravilan rad srca, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Osim toga, sadrže i vitamin C, folnu kiselinu i flavonoide. Rotkvice također osiguravaju kalij, koji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.
Vjerujem da ćete pronaći pravu kombinaciju namirnica za sebe i da ćete uživati u zdravoj hrani u Njemačkoj.
Preporuka:
- Solarne ceste budućnosti proizvode električnu energiju
- Kako radi električni bicikl? – eKako
- Med i imunitet: Kako konzumirati med za jačanje imuniteta
- Kako trgovati bitcoinom? Korisni savjeti
- Kako brže tipkati na tipkovnici?
- Kakve su žene prema horoskopu